S organićima stižu i Zadrani te Slovenci

S prijašnjih susreta Zasopimo na organić (M. RIMANIĆ)
S prijašnjih susreta Zasopimo na organić (M. RIMANIĆ)

U gračaškom Špitalu općinski načelnik Ivan Mijandrušić i suorganizator manifestacije Daniele Pernić najavili su na konferenciji za novinare 19. susret svirača na usnim harmonikama "Zasopimo na organić" ove nedjelje na gračaškom Placu.

Na glavnom mjesnom trgu, a u slučaju kiše u prizemlju Špitala, očekuje se nastup više od sedamdeset svirača usne harmonike iz svih krajeva Istre, ali i drugih dijelova Hrvatske te Slovenije, od osnovnoškolaca do 88-godišnjeg Jakova Bastijanića. Osim solističkih nastupa na organiću što je osnovica manifestacije bit će i popratnih instrumenata kao što su bajs, gitara, roženice, duplice, violine i harmonika.

Iz pobratimljene slovenske općine Trebelno-Mokronog već je najavljeno 27 svirača, a prvi put će stići Udruga svirača na tradicijskim glazbalima "Zvuci zavičaja" iz Zadra koja će svirati "Cvitaraško kolo iz Ravnih kotara", "Kolo Kukulešće", "Bukovačko kolo" i "Kolo tanac" te tradicijsku glazbu Dinarida. Program će već poslovično voditi Melita Gržić Pincin i Vladimir Pernić, a očekuje se i nastup Pazinskih mažoretkinja. I ove će se godine jubilarnim izvođačima dodijeliti zahvalnice i nagrade.

Najveći susret svirača organića u širem okruženju, a možda i svijetu, inicirao je Renato Pernić 10. veljače 1996. kada su nastupila 23 svirača u želji da popularno malo sviralo dobije svoju manifestaciju. Budući da je organić kao glazbeni instrument bio najzastupljeniji u Gračišću, upravo je ono odabrano za mjesto okupljanja. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter