S manjom kamatom na kredit HBOR-a ušteda od 29 milijuna kuna

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Odmah nakon uskrsnih blagdana, danas je u Pazinu zakazana sjednica Skupštine Istarske županije, a na dnevnom redu je pulska bolnica (uz tek jednu točku posvećenu izgradnji zdravstvene stanice u Vodnjanu). Županijski vijećnici odlučivat će o davanju triju suglasnosti - za zaduživanje bolnice radi izgradnje nove bolnice, za nabavu interventne radiološke angio-sale sa stropnim stativom i za druge namjeravane nabave u vrijednosti iznad milijun kuna. Poznato je da su za izgradnju, rekonstrukciju i opremanje nove bolnice još 2012. godine odobrena dva kredita, 300 milijuna od HBOR-a i 300 milijuna u Erste banci, a vraćat će ih, prema sporazumu potpisanom 2011. godine, država i Istarska županija u omjeru 75 prema 25 posto. Zašto se ponovno traže suglasnosti županijskih vijećnika za zaduživanje radi izgradnje nove bolnice, upitali smo predsjednika Uprave pulske bolnice Valerija Drandića.

Sporazum s gradovima i općinama

- Budući da su se od ishodovanja tih kredita jako promijenili uvjeti na tržištu novca, a kako još nismo ni zagrebli u kredit HBOR-a, pokušali smo smanjiti kamatu i u tome smo uspjeli. Nadzorni odbor HBOR-a odobrio je smanjenje kamate s četiri na tri posto. Budući da je Županijska skupština svojevremeno izdala suglasnost za zaduživanje po starim uvjetima, sada se to mora prilagoditi novim uvjetima, što je ugodan zadatak budući da je to promjena nabolje. Na jedan posto manjoj kamati uštedjet ćemo nešto malo manje od 29 milijuna kuna, kaže Drandić.

Spomenuta angio-sala, pojašnjava dalje Drandić, također se nabavlja za novu bolnicu iz ovih namjenskih kredita, košta nešto ispod 3,5 milijuna kuna pa je, kao za sve nabave vrednije od milijun kuna, potrebna suglasnost Županijske skupštine. Riječ je o opremi za invazivne zahvate na krvožilnom sustavu srca. "I treća odluka koja će u utorak pred županijske vijećnike odnosi se na plan nabave za novu bolnicu iznad milijun kuna. Budući da se uskoro raspušta Županijska skupština, želimo ovlastiti župana da može obaviti te nabave dok se ne formira nova skupština nakon izbora", veli Drandić. (Duška PALIBRK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter