Rovinjskim polumaratonom okončana Popolana

Start polumaratona
Start polumaratona

Završnog, trećeg dana velike rekreativne, zabavne, gastro i humanitarne manifestacije Popolana, namijenjene građanima i gostima Rovinja, središnji događaj bila je atletska utrka, 9. rovinjski polumaraton, održana pod motom "1 + 1 = milijun koraka". Na startu se pojavilo 106 maratonaca, koji su istrčali utrku dugačku 21,1 kilometar, i još 76 rekreativaca, koji su trčali na kraćoj trasi, od pet kilometara.

Staza maratona vodila je kroz najljepše dijelove Rovinja i okolice. Start i cilj bio je na Trgu maršala Tita, a maratonci su potom trčali prema sjevernom dijelu Rovinja, Valdibori i Monseni, te potom na jug preko park-šume Zlatni rt i rekreacijske zone Cuvi do turističkog naselja Villas Rubin.

Među maratoncima uvjerljivo je pobijedio Elisha Sawe iz Kenije, a u utrci rekreativaca najbolji je bio Rovinjac Christian Gallo. U posebnoj utrci sudjelovali su članovi rovinjske Udruge osoba s invaliditetom, predvođeni paraolimpijcem u handbikeu Gracijanom Tučinovićem, njegovim kolegom Dejanom Nisandžićem i Igorom Kresinom u kolicima.

Zanimljivo je da je ultramaratonka i humanitarka Mirjana Kmačić Pellizer polumaraton otrčala sa slijepim maratoncem Tuliom Frauem iz Italije, koje je sudjelovao na svim važnijim svjetskim maratonima. Specijalna gošća polumaratona bila je naša olimpijka i rekorderka u maratonu Lisa Stublić.

Cijeli dan na središnjem gradskom trgu vladalo je praznično ozračje. Od jutra su nastupali gradska limena glazba, mažoretkinje te članice kluba ritmičke gimnastike Roxanne i njihove prijateljice iz Pazina i Poreča Studio MOT 08 i Roxy dance. Ispred hotela Adriatic posluživala su se jela pripravljena od ribe ulovljene na prvenstvu u sportskom ribolovu i natjecanju u udičarenju s čamaca i rive u Valdibori.

Sva tri dana odvijao se i humanitarni dio Popolane. Na štandovima na trgu skupljale su se donacije, prodavale majice s amblemom Popolane te rukotvorine koje su izradili članovi Udruge osoba s invaliditetom i Udruge umirovljenika. Prikupljena sredstva poklonit će se obitelji Del Conte, kao pomoć u liječenju njihovog trogodišnjeg sina Nicoloa.

Na trodnevnoj priredbi, koju organizira gradski Savez sportova uz pomoć Grada Rovinja, Turističke zajednice i Maistre, sudjelovalo je 1.700 učenika. U organizaciji i provedbi natjecanja angažirano je 150 sportskih radnika i jednak broj volontera. (napisao i snimio A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter