Rovinjski MMC: Torba Velog Jože puna Istre

Rad djece iz skupine Klasići Dječjeg vrtića Rapčići iz Žminja
Rad djece iz skupine Klasići Dječjeg vrtića Rapčići iz Žminja

Rovinjski Multimedijalni centar domaćin je izložbe dječjih radova osmišljenih i stvaranih na temu najpoznatijeg Istrana- Velog Jože. Multimedijalni centar prepun jr prekrasnih radova- slika, skulptura, platnenih/punjenih lutka i atraktivnih torba rađenih i inspiriranih ljepotom i bogatstvom zavičaja promatranih kroz oči njenih najmlađih žitelja - djece.

Izložba je rezultat radijske emisije za djecu "Mali svijet velikih misli", koja se posljednje desetljeće emitira u programu Radio Istre.

- Potaknuti popularnošću radio emisije, došli smo na ideju još konkretnijeg otvaranja prema lokalnoj zajednici te osmislili projekt dječjeg likovnog natječaja s ciljem njihovog educiranja o istarskim običajima i temama iz književnosti. Osmišljen je projekt likovnog natječaja s temom "Torba Velog Jože puna Istre" na kojem su glavnu riječ dobili mališani istarskih dječjih vrtića, pojasnila je na otvaranju izložbe urednica i voditeljica emisije "Mali svijet velikih misli" Ivana Ujčić, dok je glavna urednica Radio Istre, Melita Gržić Pincin podsjetila i na činjenicu kako je upravo Hrvatska udruga radija i novina na 8. danima elektroničkih medija ovaj projekt -"Torba Velog Jože puna Istre" ovjenčala titulom najbolje radijske akcije.

Konkretno, riječ je o radovima koji su pristigli na istoimeni likovni natječaj Radio Istre u kojeg se uključilo preko trideset dječjih vrtića iz cijele Istarske županije. Natječaj koji je otvoren lani i s rokom trajanja od ožujka do svibnja iznjedrio je ne samo kvalitetno vrijeme s tetama u vrtićima koje su djeci pričale priču o Velom Joži i razgovarale o tome što ovaj istarski div nosi u svojoj torbi, već i  šezdeset grupnih radova mališana iz brojnih istarskih vrtića. Međutim, žiri je ipak morao odraditi svoje te izabrati tri prvoplasirane ekipe: trećeplasirani Dječji vrtić Tići iz Vrsara (skupina Vrapčići) drugoplasirani Dječji vrtić "Olga Ban" Pazin, područno odjeljenje Motovun (Pčelice), te pobjednike natječaja Dječji vrtić Medulin, područno odjeljenje Vinkuran. Uz prvoplasirane pohvaljeni su i radovi skupina Ježići iz DV Veli Vrh, Rapčići iz Žminja te mališani Dječjeg vrtića Neven iz Rovinja.

Izložba se može razgledati do 14. ožujka. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter