Rovinj:Izvještaj revizije okidač za obračun vijećnika

Bruno Poropat (Arhiva GI /M.MIJOŠEK)
Bruno Poropat (Arhiva GI /M.MIJOŠEK)

Gradsko vijeće Grada Rovinja na preksinoćnoj je sjednici primilo na znanje mišljenje Državnog ureda za reviziju, Područnog ureda Pazin, koje je provelo nadzor nad financijskim poslovanjem nezavisnog vijećnika u Gradskom vijeću, Bruna Poropata za 2013. Konkretno, Državni  je ured za reviziju dao mišljenje prema kojemu financijski izvještaji u značajnim odrednicama ne iskazuju objektivno i istinito rezultate poslovanja, te stanje imovine i obaveza te da poslovanje u značajnom dijelu nije usklađeno sa zakonima i drugim propisima.

Upravo, spomenuto je izviješće o obavljenoj reviziji poslužilo i kao okidač za mučan obračun s vijećnikom koji, zbog bolesti, istoj nije prisustvovao. Uvodno slovo, o političkom liku i djelu Bruna Poropata, dao je predsjednik Gradskog vijeća, Davorin Flego, koji se nije libio vijećnika prozvati licemjerom, pozivajući se na novinske članke i pressice, u kojima je Poropat, između ostalog, izjavljivao da će novac vratiti građanima, odnosno potrebitima.

-No, danas mogu reći da je ispao licemjeran, i ono čega me najviše strah je da će se dokazati i da je kriminalac. Jer, novac je uzeo i trošio na sebe osobno, rekao je, između ostalog predsjednik gradskog vijeća. Svoj prilog diskusiji dao je i Milan Mihovilović (IDS), koji je u jednom trenutku zatražio da se poduzmu sve mjere protiv ove pljačke i ubrzaju sudski procesi, zaključivši i da je ovo sumrak politike. Eda Kalčić, (SDP) izrazila je žaljenje što Bruno Poropat nije u mogućnosti prisustvovati sjednici jer bi smatra "vjerojatno, situacija bila manje mučna".

Isto tako, podsjetila je i da "postupak Poropat" traje punih jedanaest godina, što je prouzročilo i količinu ranije isplaćenog novca Nezavisnoj listi Bruna Poropata, a koja je, smatra Kalčić, bila visoka i zbog isplate kamata koje su postale veće od glavnice. Također, zapitala se i da li bi ranija uspostava dijaloga, odnosno isplata s osnove neuplaćenih sredstva od 2001. do 2006. godine za redovno financiranje nezavisnih članova predstavničkih tijela izabranih s Nezavisne liste Bruna Poropata, onemogućila razvoj ovakve situacije.

Gradski vijećnici također prihvatili su i nacrt proračuna Grada za 2015. godinu i projekcije za 2016. i 2017., o kojem, sve do 2. ožujka imaju vremena i da se, primjedbama i prijedlozima očituju. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 


Podijeli: Facebook Twiter