Roditelji radije plate kaznu nego da cijepe dijete

U nekim zemljama nisu obavezna sva cjepiva
U nekim zemljama nisu obavezna sva cjepiva

"Ne želim cijepiti svoje dijete!", sve je češća rečenica koju izgovaraju roditelji u pedijatrijskim ambulantama diljem Hrvatske, jer su u strahu da će redovna cijepljenja bespovratno štetiti zdravlju njihovih mališana.

Između ostalih bolesti kao nuspojava cijepljenja roditelje posebice zabrinjava porast slučajeva autizma kod djece, koji, po nekim podacima, alarmantno korelira s početkom primjene MMR ili MPR cjepiva, koktela cjepiva protiv ospica, zaušnjaka i rubeole koji je u upotrebi od osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Dok vodeće medicinske institucije poriču vezu između autizma i trostrukog cjepiva, mnogo je stručnjaka koji tvrde suprotno. U Italiji je sud u Riminiju donio presuda u korist roditelja koji tvrde da je za djetetov autizam krivac upravo cjepivo. Roditelji dječaka Valentina Bocce dobili su odštetu od talijanskog ministarstva zdravstva u iznosu od 112.000 eura. Valentino, koji je bio potpuno zdrav, s 15 mjeseci primio je cjepivo protiv ospica, zaušnjaka i rubeole. Simptomi autizma ostali su i dalje pa iako ima već devet godina - još ne govori.

"Znanstvena istraživanja odbacuju povezanost cijepljenja s autizmom. Po podacima Registra za nuspojave cijepljenja u Hrvatskoj, koji vodi Služba za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, nemamo zabilježen niti jedan slučaj sumnje da je dijete nakon cijepljenja oboljelo od autizma. Za slučaj u Italiji koji navodite nemamo dovoljno saznanja ni uvida u dokumentaciju da bismo mogli komentirati", odgovorili su iz ove službe HZJZ-a te navode da se tekst na temu Autizam i cijepljenje može pronaći na njihovim internetskim stranicama.

Sanitarna inspekcija pri Ministarstvu zdravlja u prvih devet mjeseci ove godine zaprimila je 143 prijave liječnika o slučajevima gdje su roditelji pisanom izjavom odbili da im dijete bude cijepljeno. Za usporedbu, lani je inspekcija primila 29, a u 2011. samo četiri prijave.

Ministarstvo zdravlja je protiv prijavljenih roditelja podnijelo optužne prijedloge prekršajnom sudu i sada im prijete novčane kazne od 2.000 kuna te prijava Centru za socijalnu skrb.

"Ako treba platit ću, samo da zaštitim dijete od tako teškog poremećaja kao što je autizam", ispričao nam je jedan roditelj iz Pule. (M. JERIN)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter