Rock 'n' roll za kraj festivala plesa

Studio za suvremeni ples VRUM
Studio za suvremeni ples VRUM

Ovogodišnji 13. festival plesa i neverbalnog teatra u Svetvinčentu završio je u velikom stilu  rock'n'rollom zagrebačkog Studija za suvremeni ples VRUM. Plesno-vokalnim performansom "Large" odjavili su ovogodišnju Svetvinčentu i zahvalili na svemu što festival čini za plesnu umjetnost. U festivalskoj završnici nastupio je i austrijski ansambl CieLaroque koji je izveo predstavu "esnes.n.on2", a za kraj je u Art-centru bio projiciran film "Blanche Neige", plesna predstava temeljena na bajci "Snjeguljica" braće Grimm.

Uz zvuke indijske glazbe, poput one iz bollywoodskih filmova, kaštel Grimani ispunila je publika, a pozornica je na sat vremena postala Indija. Predstava "esnes.n.on2" austrijskih izvođača iz skupine CieLaroque radnju je smjestila u indijski grad Nambu gdje su stjecajem okolnosti zapela tri glavna aktera  Amerikanac, Nijemac i pjevačka diva iz Rusije.

Koreografija Helene Weinzierl prati njihovo upoznavanje i suradnju u udaljenoj zemlji, no glavni zaplet radnje vrti se oko ubojstva pa tako u interakciji s publikom priča otkriva neočekivanog ubojicu. Plesači su na ovaj način, izmjenjujući euforično i depresivno stanje pokušali prikazati bijeg od banalnosti i svakodnevice, da bi na kraju zalutali u labirintu besmisla.

Nedjeljni program nastavile su domaće plesne snage, Studio za suvremeni ples VRUM izveo je rock'n'roll predstavu "Large". Možemo je slobodno nazvati i veoma nesvakidašnjim koncertom: bilo je tu nečujnih sola, novoizmišljenih instrumenata i mnogo najlonskih vrećica. Prema koreografiji Sanje Tropp Fruhwald, šestero je plesača izvelo, kako kažu, "predstavu koja slavi metamorfozu, trenutak nastajanja i nestajanja, predstavu koja se izvodi samo jednom i samo Sada i koja se ne može ponoviti".

Apokaliptično je mišljenje ishodišna točka i opcija utopije na sceni gdje izvođači Branko Banković, Dina Ekštajn, Bruno Isaković, Martina Tomić, Ana Vnučec i Bosiljka Vujović Mažuran izvode pjesme poput "We're All Gonna Die", "Silence is Sexy" i "It's Only the End of the World". Studio je pokazao da temeljito ispunjava svoj cilj u polju suvremenog plesnog izraza, uvijek prihvaćajući nove trendove u umjetničkoj i kulturnoj inovaciji.

Za sam kraj festivala u Art-centru je prikazan film "Blanche Neige", tj. plesna predstava ansambla Angelin Preljocaj, u kojoj su izvođači otplesali "Snjeguljicu" na najljepše partiture Mahlerovih simfonija. Kostime plesača izradio je izuzetno poznati koreograf Jean Paul Gaultier, a scenu je osmislio Thierry Leproust. Djelo je prvi put izvedeno 25. rujna 2008. na lyonskom plesnom bijenalu. (Napisala i snimila Ana PERCAN) 


Podijeli: Facebook Twiter