Rock besmrtnici Jasmine Krajačić u galeriji Milotić

'Immortals' Jasmine Krajačić
'Immortals' Jasmine Krajačić

U galeriji Milotić, na adresi 43. istarske divizije 10 u Puli, otvorena je izložba zagrebačke samostalne umjetnice Jasmine Krajačić pod nazivom "Immortals".

One koji dođu u galeriju radnim danom od 10 do 13 i od 17 do 20, odnosno subotom od 10 do 13 sati, dočekat će lica slavnih glazbenika koje povezuje i to što su pokojni. Sa zidova galerije prodorne poglede "upućuju" Kurt Cobain, Ian Curtis, Sid Vicious, Joe Strummer, Joey Ramone, Bob Marley, Jimi Hendrix i Jim Morrison, a svaki portret prati i po jedan citat te osobe. Uz portrete, tu je i tablica na kojoj piše od čega je tko umro, pa se može doznati da su si dvojica (Cobain i Curtis) oduzela život, a u pojedinačnim slučajevima presudili su melanom (Marley), zastoj srca (Morrison), limfom (Ramone), gušenje pri povraćanju (Hendrix), predoziranje heroinom (Vicious) te urođena srčana mana (Strummer).

Kako kaže u predgovoru Saša Pavković "nastavljajući se baviti nekom vrstom rock mitologije", Krajačić potvrđuje "da se i u naizgled nostalgičnom povratku u neka sretnija vremena rock ili punk 'eksplozija' na kraju može doći do važnih suočavanja s pitanjima što ostaje nakon smrti umjetnika i koliko nas njihova ostavština mijenja, nadahnjuje i popravlja još dugo nakon njihova fizičkog odlaska".

Novu likovnu fazu ove umjetnice Pavković opisuje kao digitalni neo pop art. Prema fotografijama idola iz svoje mladosti radila je portrete "svetog punk trojstva", bendova Ramones, Sex Pistols i Clash, kojima je dodala još neke likove, djelomično pri skiciranju koristeći i mogućnost kompjuterskog redizajna. Krajačić fotografije koje je uzela kao predloške gotovo fraktalno razbija na manje, pravokutne fragmente pazeći da ne naruši prepoznatljivost lika.

Pavković citira Michela Houellebecqa koji je kazao kako se "ništa u ljudskoj povijesti, od divinizacije faraona u drevnom Egiptu, nije moglo usporediti s kultom rock-starova koji je stvorila američka i europska mladež". "Bila ta tvrdnja pretjerana ili ne, činjenica je da rock zvijezde ostaju u kolektivnoj memoriji i dugo nakon smrti, zapravo dobivajući besmrtni status", kaže Pavković.

Izložba, koja je i prodajnog karaktera, moći će se razgledati do 14. listopada. (Napisao i snimio Mladen RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter