Rim: Bulajiću nagrada za životno djelo

Veljko Bulajić (J. PREKALJ)
Veljko Bulajić (J. PREKALJ)

Na festivalu mediteranskog filma - MEDFILM Festival - koji je počeo u Rimu nagrada za životno pripast će hrvatskom redatelju Veljku Bulajiću, a tim će se povodom u programu "Tribute to..." prikazati njegovi filmovi "Bitka na Neretvi" i "Libertas", koje će redatelj osobno predstaviti publici. Hrvatska je počasni gost u povodu njenog ulasku u EU-u. Tri hrvatska filma uvrštena su u tri natjecateljska programa festivala, dok će devet biti prikazano u posebnom programu Novi hrvatski film.

Tako je "Halimin put" Arsena A. Ostojića uvršten u Međunarodni natjecateljski program, u kojem se najboljem filmu dodjeljuje nagrada Amor i Psiha, a Ostojić će osobno predstaviti film rimskoj publici. Dokumentarac "Blokada" Igora Bezinovića uvršten je u Međunarodni dokumentarni program i konkurira za nagradu Open Eyes, dok se animirani film Marka Meštrovića "Zašto slonovi?" natječe za Nagradu Methexis i Cervantes Roma Prize, koja se dodjeljuje u Međunarodnom kratkometražnom programu.

U suradnji i uz potporu HAVC-a i Ministarstva vanjskih i europskih poslova, MEDFILM festival ove godine donosi poseban program Novi hrvatski film, u kojem će se prikazati devet hrvatskih naslova: "Sonja i bik" Vlatke Vorkapić; pobjednika lanjske Pule "Pismo ćaći" Damira Čučića, doks "Čedo" Nikole Strašeka; eksperimentalni "Od do" Mirande Herceg te kratkometražni: "Najmanji" Tomislava Šobana; "Terarij" Hane Jušić; "Teleport Zovko" Predraga Ličine; "Od danas do sutra" Sare Hribar i "Sin" Ivana Sikavice. 

Također, hrvatski producent Ivan Kelava ("Košnice") sudjelovat će u žiriju MEDFILM-a za međunarodni kratkometražni program. (M. ĆURIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter