Ribari traže poticaje kao prije ulaska u EU

Ilustracija (M. ANGELINI)
Ilustracija (M. ANGELINI)

Osamnaesti susret ceha ribara Hrvatske obrtničke komore u Hvaru završen je danas usvajanjem zaključaka kojima se traži da se u iduće tri godine nastave isplaćivati poticaji u ribarstvu kao do ulaska Hrvatske u Europsku uniju; odnosno, zatražili su pomoć države u prevladavanju poteškoća s kojima se suočavaju.

"Tražimo od Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja da do 1. studenoga 2013. godine podnese zahtjev Komisiji EU-a da se u iduće tri godine nastave isplaćivati poticaji u ribarstvu na način kako je to bilo do ulaska Hrvatske u EU, tj. do 1. srpnja.

Izostankom potpora hrvatski ribari stavljeni su u neravnopravni položaj u odnosu na one iz susjednih država i nužna je pomoć države, bilo u obliku potpora, bilo u vidu poticaja ili kompenzacija", navodi se u zaključcima.

Ribari također traže da se za mreže potegače omogući otkup ako se kroz planove upravljanja njima ne bude moglo ekonomski opravdano ribariti.

"Tražimo da se za sve proizvode ribarstva, posebice za ribu iz ulova, uzgoja i školjke, primjenjuje stopa PDV-a od 10 posto", zaključili su ribari na skupu u Hvaru. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter