Rex Tillerson, naftaš povezan s Putinom, na čelu State Departmenta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Budući američki predsjednik Donald Trump izabrao je predsjednika uprave ExxonMobila Rexa Tillersona za državnog tajnika u svojoj administraciji zbog "dubokog razumijevanja geopolitike", iako će njegova povezanost s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom izazvati mnoge kontroverze, pišu agencije.

Trump je u izjavi objavljenoj u utorak ujutro potvrdio pisanje medija da će Tillerson biti novi šef američke diplomacije.

Izabrani predsjednik pohvalio je Tillersona kao jednog od najuspješnijih svjetskih biznismena.

"Rex Tillerson je utjelovljenje američkog sna. Teškim radom, predanošću i pametnim poslovanjem, Rex je napredovao stepenicu po stepenicu i postao izvršni direktor Exxona, jedne od najvećih svjetskih kompanija", poručio je Trump.

Multinacionalna naftna kompanija ExxonMobil osma je svjetska kompanija po ostvarenom prihodu.

Kao državni tajnik Tillerson će se fokusirati na jačanje američkih savezništava i "zaštitom nacionalnih interesa i osnažiti moć, sigurnost i suverenitet Sjedinjenih Država", poručio je Trump.

"Rex zna kako upravljati globalnim poslovnim carstvom, što je ključno za uspješno vođenje State Departmenta, a njegovi odnosi sa svjetskim čelnicima bez premca su", naglasio je Trump.

Putinov prijatelj

Ali jedno od tih prijateljstava moglo bi zakomplicirati Tillersonovu potvrdu u Senatu.

On, naime, nema nikakvih diplomatskih iskustava, ali je blizak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Tillerson se protivio sankcijama protiv Rusije, a Putin mu je prije tri godine uručio i odličje prijateljstva pošto je Exxon uspješno realizirao nekoliko projekata u Rusiji.

Tillersonova nominacija objavljena je samo nekoliko dana pošto je CIA optužila Rusiju u upletanje u američke izbore u Trumpovu korist. Budući predsjednik te je optužbe nazvao smiješnima.

Šef ExxonMobila "više je vremena proveo s Putinom nego bilo koji drugi Amerikanac, osim možda Henryja Kissingera", rekao je John Hamre iz Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS).

Ako Trump svog državnog tajnika vidi kao sposobnog i dinamičnog, kritičari, od uglednog republikanca Johna McCaina do aktivista za zaštitu okoliša, imaju cijelu listu primjedbi i sumnji, uključujući i ideju postavljanja naftaša na čelo američke diplomacije u vrijeme provedbe sporazuma o zaštiti klime.

McCain kaže da Tillersonove bliske veze s Putinom "izazivaju zabrinutost".

"Putin je razbojnik, zlostavljač i ubojica i tko ga opisuje drugačije, laže", ističe McCain.

Tillerson i Putin upoznali su se devedesetih godina kada je Amerikanac nadgledao Exxonov projekt na Sahalinu i ojačali svoje veze kad je Putin preuzeo vlast nakon ostavke Borisa Jeljcina 1999. godine.

Njihova povezanost okrunjena je povijesnim ugovorom koji je Exxon sklopio s ruskim energetskim divom Rosneftom za istraživanja u Sibiru i na Arktiku. Posao vrijedan 3,2 milijarde dolara, a moguće i stostruko više bude li pronađena nafta, zaustavljen je zapadnim sankcijama protiv Rusije.

Tillerson je rođen u Wichita Fallsu u Teksasu prije 64 godine. Cijelu karijeru, od 1975., proveo je u Exxonu. Predsjednik uprave je zadnjih 10 godina.

Osim što je zagovorik slobodne trgovine, njegova vanjskopolitička stajališta potpuna su nepoznanica.

Tillersonovu nominaciju aktivisti za zaštitu okoliša dočekali su na nož. "Gospodin Tillerson je možda prijatelj Putinu, ali nije prijatelj planetu", objavila je udruga 350.org koja će organizirati peticiju protiv njegova imenovanja.

Duga potraga

Trump je dugo tragao za osobom koju će postaviti na čelo diplomacije i izazvao višetjedna nagađanja koga će postaviti na tu dužnost.

Dosad je bilo osam ili devet kandidata za tu dužnost, uključujući bivšeg direktora CIA-e Davida Petraeusa, bivšeg veleposlanika pri UN-u Johna Boltona i senatora Boba Corkera.

Na tom je popisu nekada bio i Trumpov kritičar, bivši guverner Massachusettsa Mitt Romney, koji je dao naznake na Facebooku da više nije među kandidatima ubrzo nakon što je Trump rekao da će uskoro službeno objaviti svoj odabir.

CNN je izvijestio da je Trump nazvao Romneya kako bi mu rekao da ga nije izabrao. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter