Raznolik program Noći knjige u istarskim knjižnicama


I knjižnice diljem Istre uključit će se danas u manifestaciju Noć knjige koja se po drugi put održava širom Hrvatske u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava te Dana hrvatske knjige.

Buzetska Narodna knjižnica pripremila je zanimljiv i raznolik program prepun književnih, glazbenih, kreativnih i drugih sadržaja za sve generacije i ukuse, a sve počinje u 17 sati, dok će Noć za bebe (pričaonica/igraonica za djecu do tri godine) trajati do 18 sati. Od 17.30 do 18.30 sati na redu je "Pričamo, slušamo, gledamo i crtamo Hlapića", pričaonica, projekcija crtanih filmova, likovna radionica za djecu predškolskog uzrasta, a od 18 do 19.30 sati "Bajkovite minijature", kreativna radionica oslikavanja priča, za djecu do 12 godina.

Za 19.30 sati pod naslovom "Korak do nove knjižnice" najavljena je prezentacija idejnog i glavnog projekta obnove i proširenja Narodne knjižnice i čitaonice u Buzetu. U 20 sati uslijedit će predavanje "Let gospodnjih 1483. ti Misali biše svršeni" o prvoj hrvatskoj tiskanoj knjizi, a u povodu njene 530. obljetnice.

Gost ovogodišnje Noći knjige je svestrani umjetnik Vedran Šilipetar koji će se u 20.30 sati predstaviti izložbom slika i skulptura pod naslovom "Bijelo" te stripom "Elvis Brižni" u izdanju Mare d.o.o. iz Pule.

U "Music and Book Baru" od 21 sat nastavit će se druženje s umjetnikom, uz glazbu, a Šilipetar će nastupiti i na koncertu uz kolegu Aleksa Nadišića na gitari. Za publiku Music and Book Bara spremaju se kanapei i kolači - sokovi, malvazija i teran, a Happy Hour 18+ očekuje nove članove knjižnice od 23 do 24 sata.

Cijelo vrijeme, od 17 do 24 sata aktivan će biti i E-corner gdje će se prezentirati programi, fotografije, videouraci, intervjui s gostima, i to putem Facebooka, Twittera, YouTubea i Skypea.

E-corner voditi će učenici Srednje škole Buzet. Organizator buzetske Noći knjige je Pučko otvoreno učilište "Augustin Vivoda" - Narodna knjižnica i čitaonica Buzet, partneri su: Mara d.o.o. Pula i Srednja škola Buzet, a pokrovitelj Grad Buzet.

U Gradskoj knjižnici u Labinu Noć knjige počinje u 18 sati interaktivnom prezentacijom igrokaza pod nazivom "Kutak za lutak", kroz susret s autoricom Lanom Bitenc. U 20 sati bit će predstavljane knjige "Živjeti prema emocijama" i "Neuronutricionizam: prehrana prema emocijama" Sandija Krstinića. Uslijedit će projekcija filma "U tranziciji 2.0", inspirativna priča o globalnom tranzicijskom poretku, odnosno pronalaženju alternativnog i proaktivnog načina proizvodnje, te rasprava koju će voditi Nenad Maljković.

Od 23 sata u programu "Čitajmo za laku noć!" labinski srednjoškolci kazivat će priče i pjesme omiljenih autora. Biblioteka će od 22 sata do ponoći ponuditi besplatno učlanjenje te vraćanje "zaboravljenih" knjiga bez zakasnine.

Pazinski program uključuje i književno predstavljanje u pazinskoj Kući za pisce – Hiži od besid, gdje će u 19.30 sati Radoslav Petković predstaviti svoj roman "Put u Dvigrad". Petković je jedan je od vodećih srpskih romanopisaca i esejista i dobitnik brojnih književnih nagrada. Roman "Put u Dvigrad" prvi put je objavljen 1979. godine u Beogradu, a 2012. godine objavljeno je hrvatsko izdanje s pogovorom pisca u sklopu programa rada Kuće za pisce. Moderator je Davor Šišović.

Uz program u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula koji traje od 18 do 23.30, gdje će se čitati knjige, slušati glazba i priče iz Tanzanije, ali i pripremati i kušati slastice, u Algoritmu je zakazana književna promocija "Ja tata iz Irske" Paula O'Gradyja u 19 sati, program u Noći knjige priprema i pulska Sveučilišna knjižnica.

U programu Čitam ti priču nastupit će i ekipa iz Šikuta, točnije Darko Pekica koji će predstaviti knjige "Postelja za četiri" i "Savičenta in the morning". U istom prostoru, a to je velika čitaonica, bit će izloženo i osam fotografija Andija Bančića "Pekine krave". Moći će se degustirati Pekičin sir i skuta i popiti mlijeko. Čitam ti priču kreće u 18 sati, a Pekica i Bančić u 20.30. (G. Č. Š., I. Ra., M. R., M. Ra.)


Podijeli: Facebook Twiter