Rad u inozemstvu: Plaća kuhara oko 1.650 eura

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Bez obzira što Istra ljeti može "progutati" veliki dio sezonaca koji na našu obalu dolaze raditi i iz drugih županija, dio njih ipak se odlučuje sreću potražiti van granica "Lijepe naše". Posebice se to odnosi na ugostiteljske radnike - kuhare i konobara koje u inozemstvu privlače prvenstveno više plaće, ali i bolji uvjeti rada. Mnogi od njih "trbuhom za kruhom" odlaze u nama obližnju Austriju koja radi razvijenog zimskog turizma radnike traži tijekom cijele godine. Posebna je pogodnost što Austriji nedostaju upravo radnici ugostiteljskog profila pa naši ljudi nemaju problema s pronalaskom posla.

Posao u luksuznim hotelima

Iako hrvatski radnici do 2020. godine nemaju slobodan pristup austrijskom tržištu rada te je za zapošljavanje potrebno ishoditi radnu dozvolu, zbog manjka radnika to ne predstavlja pretjerani problem. Posredovanje pri zapošljavanju radnika u Austriji glava je djelatnost tvrtke Euro Career iz Banjola.

Od Aleksandre Bertelt iz te tvrtke, osnovane 2014. godine, doznajemo kako ova agencija posreduje pri zapošljavanju ugostiteljskih radnika - kuhara, konobara, sobarica, za sada isključivo na području Republike Austrije.

- Bez obzira što je firma osnovana u rujnu 2014. posredovanjem pri zapošljavanju počeli smo se baviti 2015. godine i od tada smo uspješno posredovali pri zapošljavanju oko 50 ugostiteljskih radnika s područja cijele Hrvatske. Išli smo na kvalitetu, ne kvantitet, što nam je i danas jako bitno. Pronaći kvalificiranu radnu snagu i za takve pronaći odgovarajuće radno mjesto. U cilju nam je da radnik bude zadovoljan, da poslodavac bude zadovoljan i u konačnici da budemo zadovoljni i mi kao agencija, pojašnjava Bertelt.

Na pitanje koje radnike traže navodi kako za sada posreduju samo za ugostiteljske radnike, ponajviše kuhare, konobare i sobarice.

- Posredujemo za radnike tijekom zimske, tako i tijekom ljetne sezone, ali i u objekte koji rade tijekom cijele godine, dakle pri zapošljavanju na neodređeno. Inače, radimo isključivo s hotelima koji imaju četiri i pet zvjezdica, a za sada, zapošljavaju na području Vorarlberga i Tirola. (Borka PETROVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter