Putokaz kako se radništvo treba boriti

Prigodni govor održao je Bruno Bulić (M. M.)
Prigodni govor održao je Bruno Bulić (M. M.)

U povodu 70. obljetnice pogibije pulskih antifašista Lina Marianija, Antonija Salgarija i Marija Lussija, jučer su položeni vijenci na spomenik u Tršćanskoj ulici pored pogona Brionke, gdje su trojica Puljana 3. siječnja 1947. godine izgubila živote u borbi za očuvanje strojeva koji su trebali biti odvezeni u Italiju.

U tadašnjem Elektromlinu, ti su ljudi braneći strojeve čuvali svoja radna mjesta i socijalnu pravdu. Pred mlinom (danas Brionkom), na mjestu gdje su u sukobu s vojnim snagama angloameričke uprave prije 70 godina stradali, počast su im odali brojni predstavnici sindikata, Grada Pule, antifašističkih udruga i političkih stranaka, Brionke, ali i rodbina Lina Marijanija.

Naznačivši da su Salgari, Lussi i Mariani poginuli vođeni idejom da sačuvaju radna mjesta i egzistenciju svojim obiteljima, predsjednik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Bruno Bulić, rekao je da je njihova žrtva putokaz današnjem radništvu kako se treba boriti ako želi sačuvati radna mjesta i status u društvu.

- Sve to uz sadašnju Vladu RH koja je najopasnija od 1991. godine naovamo. Sve izgledaju umiljato, ali izuzetno su opasni po radništvo i umirovljenike. Žele relativizirati ustaštvo i fašizam kao nešto normalno. Svi mi koji im se trebamo suprotstaviti, a tu su i sindikati, činimo premalo da ih spriječimo, rekao je, između ostalog, u svom govoru Bulić. (G. R.)


Podijeli: Facebook Twiter