Pusić: Gubitak Piranskog zaljeva bio bi neprihvatljiv

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u srijedu je na izvanrednoj konferenciji za novinare poručila da bi dogovaranje suca u arbitražnom vijeću, koje odlučuje o hrvatsko-slovenskom graničnom sporu, s predstavnicom slovenske vlade bilo neprihvatljivo te će Hrvatska tražiti da se to ispita.

Ukoliko se potvrdi da je bilo kontakata između arbitražnog suca i slovenskih prestavnika "to drastično mijenja čitavu situaciju, to je šokantno i neprihvatljivo za Hrvatsku", kazala je Pusić poručivši da će Hrvatska "ispitati koliko je u našoj moći istinitost ili neistinitost tvrdnji koje se iznose u medijima".

Večernji list objavio je u srijedu da raspolaže transkriptima koji pokazuju da su se slovenski sudac u arbitražnom vijeću, koje odlučuje o graničnom sporu Hrvatske i Slovenije, dogovarao sa predstavnicom slovenske vlade o svojim koracima.

Prema listu arbitražni će sud dodijeliti veći dio Piranskog zaljeva Sloveniji. Pusić je podsjetila da suci Arbitražnog suda moraju djelovati nepristrano i neovisno. "Ušli smo u proceduru s povjerenjem u međunarodne pravne institucije", poručila je hrvatska ministrica vanjskih poslova.

Milanović: Provjerit ćemo informacije i zaštititi hrvatski interes

Hrvatska će provjeriti informacije o dogovaranju suca u arbitražnom vijeću koje odlučuje o hrvatsko-slovenskom graničnom sporu s predstavnicom slovenske vlade, rekao je u srijedu premijer Zoran Milanović.

"Ministrica vanjskih poslova i potpredsjednica vlade je imala tiskovnu konferenciju koju smo detaljno uskladili tako da znam što je rekla i nemam tome što oduzeti ili dodati. To je zabrinjavajuće...Provjerit ćemo to onim metodama koje nam stoje na raspolaganju i zaštititi državne interese... Moguće je da je riječ o nekakvoj grešci, ali ako nije, znat ćemo zaštititi svoje nacionalne interese", rekao je Milanović novinarima za vrijeme obilaska gradilišta novog putničkog terminala Međunarodne zračne luke Zagreb (MZLZ).

Hrvatski premijer tom se prigodom osvrnuo i na nedavno iskazane stavove nekih dužnosnika BiH o gradnji Pelješkog mosta.

Ministar prometa i komunikacija BiH Slavko Matanović u ponedjeljak je u Zagreb uputio pismo u kojem kaže da bi Zagreb i Sarajevo prije početka radova na izgradnji Pelješkog mosta morali postići bilateralni sporazum o primjeni UN-ove konvencije o pravu mora i razgraničenju na moru. Vlasti u BiH drže kako bez rješavanja tog pitanja ne bi trebalo početi graditi Pelješki most.

"Ja bih volio u Bosni i Hercegovini imati nekoga s kime mogu jasno razgovarati o temama koje nismo zatvorili, recimo granice s BiH", rekao je Milanović. "Tri godine sam o tome govorio, ali nemam se s kim dogovoriti. Htio bih da zaključimo sporazum o granici koji je potpisan još za vrijeme (hrvatskog predsjednika Franje) Tuđmana", dodao je.

"Netko je shvaćao da je i onakav sporazum o granici u boljem hrvatskom interesu nego bez granica. I sada raznorazni sitni profiteri s ove ili s one strane pokušavaju biti pametni i postavljati Hrvatskoj nekakve uvjete. Mi ćemo taj most graditi bez obzira na zlobu koja postoji i u Hrvatskoj, a Bosni i Hercegovini ćemo biti širok most prema Europi, ali neka se oni među sobom dogovore", rekao je Milanović.

HDZ iznimno zabrinut informacijama o dogovaranju u arbitraži

Hrvatska demokratska zajednica izrazila je u srijedu zabrinutost informacijama o dogovaranju suca u arbitražnom vijeću koje odlučuje o hrvatsko-slovenskom graničnom sporu s predstavnicom slovenske vlade i ocijenila da bi predsjednica RH, Vlada i Hrvatski sabor trebali hitno raspraviti ovo pitanje ako se informacije pokažu vjerodostojnima.

"HDZ je iznimno zabrinut medijskim napisima da je član Arbitražnog suda za granični spor između Republike Hrvatske i Republike Slovenije Jernej Sekolec u nekoliko navrata dogovarao strategiju lobiranja u vezi merituma spora sa zastupnicom Slovenije, zaposlenicom slovenskog Ministarstva vanjskih poslova", priopćio je HDZ naglašavajući da je, ako su transkripti vjerodostojni, ozbiljno ugroženo postizanje poštenog i pravednog rješenja spora u arbitražnom postupku.

Prenošenje pojedinosti iz povjerljivih rasprava ostalih članova Arbitražnog suda, zajedničko osmišljavanje plana utjecanja na ostale arbitre, pa i kroz privatne susrete, naknadno dodavanje memoranduma u spis nakon završetka usmene rasprave te ostalo zaobilaženje, ali i grubo kršenje postupovnih pravila suda potpuno su nedopustivi, smatra HDZ. Udruženim djelovanjem člana Arbitražnog suda i zastupnice Republike Slovenije prekršene su odredbe Sporazuma o arbitraži, prije svega čl. 6. koji propisuje povjerljivost postupka, upozorava se u priopćenju.

HDZ drži da je mogućim protupravnim djelovanjem člana Arbitražnog suda, ali i slovenske strane nepopravljivo narušen te u potpunosti doveden u pitanje i arbitražni postupak u cijelosti. "Stoga smatramo da bi osim obavještavanja Suda i Europske komisije o novonastalim okolnostima, predsjednica RH, Vlada i Hrvatski sabor trebali hitno raspraviti ovo izuzetno važno vanjskopolitičko pitanje koje se odnosi na granice RH, pa – ako se navodi pokažu vjerodostojnim – u skladu s međunarodnim ugovornim pravom i razmotriti mogući prestanak ili suspenziju primjene ugovora zbog povreda bitnih za ostvarenje njegove svrhe", ističe HDZ. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter