Pulsko predstavljanje Internacionalnog festivala eksperimentalnog filma

Festival usmjeren istraživanju mogućnosti filmskog jezika
Festival usmjeren istraživanju mogućnosti filmskog jezika

Večeras će Klubodrom Pulske filmske tvornice, s početkom u 20 sati, ugostiti Internacionalni festival eksperimentalnog filma i videa 25 FPS, koji se već jedanaest godina održava u Zagrebu u organizaciji istoimene udruge.

Gošća večeri bit će Marina Kožul, jedna od selektorica i producentica festivala koja će ga predstaviti izborom filmova prikazanih na dosadašnjim izdanjima, ali i onim iz festivalske arhive. Na taj će način biti predstavljeni određeni trendovi u suvremenom kratkom filmu koji se oslanjaju na eksperimentalnu filmsku tradiciju, kao i ideja o aktivnom gledateljevu pogledu. Ti radovi umjetnički inspiriraju, provociraju i namjerno zbunjuju, a ujedno pružaju smjernice za snalaženje u današnjem inovativnom pristupu filmu.

Festival 25 FPS posvećen je prikazivanju nezavisnih i nekomercijalnih filmova koji na inovativan način istražuju mogućnosti filmskog jezika, pripovijedanja i samoga medija, te nastaju na granicama filmskih rodova i žanrova, a ujedno šire razumijevanje filma kao umjetnosti. Njime se promoviraju izražajni autorski koncepti, tematski, idejni i estetski iskoraci, kao i radovi koji nastavljaju tradiciju avangardnog i eksperimentalnog filma.

Udruga za audiovizualna istraživanja 25 FPS osnovana je 2004. godine, a njezine kontinuirane, dugogodišnje aktivnosti su, uz produkciju godišnje međunarodne filmske manifestacije Festival 25 FPS, edukacija i istraživanje u novomedijskoj i filmskoj kulturi kroz projekt "Kratke baze - infocentra i medijateke za kratki film", izdavaštvo te promocija i distribucija kratkometražnog filma. (Z. A.)


Podijeli: Facebook Twiter