Pulski gradski bazen - sve skuplji

Veruda će biti bogatija za jedan dugoočekivani objekt (Neven LAZAREVIĆ)
Veruda će biti bogatija za jedan dugoočekivani objekt (Neven LAZAREVIĆ)

Nakon što su u petak u Domu sportova Mate Parlov, sjedištu Pula sporta, otvorene ponude pristigle na natječaj za izvođača radova na izgradnji gradskog bazena, obznanjeno je da je na natječaj pristiglo pet ponuda. No, prema uvjetima natječaja, vrlo vjerojatno će se razmatrati samo tri ponude.

Provjera kriterija ponuditelja

Natječaj je raspisan za izgradnju objekta s tri bazena i to bazena 34x25 metara, bazena 25x10 metara i bazena za bebe, potom potrebnu opremu, uređenje okoliša objekta s pripadajućom pristupnom cestom te izvedbu ostale infrastrukture. Procijenjena vrijednost tih radova je 55 milijuna kuna (bez PDV-a), odnosno 68,75 milijuna kuna (s PDV-om). S obzirom da ponude zajednice ponuditelja GP Krk - Tromont iznose 74,2 milijuna kuna (svi s PDV-om), a ING-Grada 74,5 milijuna kuna, vrlo je vjerojatno da bi mogle otpasti u startu.

Tri preostala ponuditelja su zajednica ponuditelja Presoflex Gradnja Požega - TGT Adriatik Pula sa 66,8 milijuna kuna, potom Kolektor Koling Idrija sa 65,9 milijuna kuna, te zajednica ponuditelja Makro5 Inženjering Zagreb - Makro5 Gradnja Zagreb s ponudom od 65,5 milijuna kuna. Budu li te ponude potpune prema natječajnoj dokumentaciji i valjane, te uz uvjet da će se odabrati najjeftinija ponuda, onda bi gradski bazen u Puli mogao graditi Makro5 iz Zagreba.

- Na javni natječaj za izgradnju bazena u Puli zaprimljeno je ukupno pet ponuda te će valjanost svake pristigle ponude utvrditi povjerenstvo sukladno propisanim uvjetima za ponuditelje iz dokumentacije za nadmetanje. Pored kriterija najniže cijene, odabrani izvođač radova dužan je zadovoljiti i ostale propisane kriterije poput, primjerice, uvjeta da poduzeće nije u blokadi šest mjeseci, da nema poreznog duga, da posjeduje valjane reference izgrađenog objekta istog tipa i složenosti, i slično, a upravo navedenu provjeru obavlja povjerenstvo. Rok za donošenje odluke o odabiru izvođača radova je 90 dana od dana isteka roka za dostavu ponuda. Po donošenju odluke o odabiru i proteka roka mirovanja od 15 dana, izvođač je dužan dostaviti jamstvo za izvršenje ugovora o radovima i potpisati taj ugovor u roku od osam dana, a konkretno početi raditi za maksimalno deset dana od potpisa ugovora, pojasnio je proceduru direktor Pula sporta Ivan Glušac.

Ipak, ponude potencijalnih izvođača radova pokazale su i još jednu realnost. Prije svega, gradska uprava je, planirajući kredit od 65 milijuna kuna za izgradnju bazena tvrdila da će konačna cijena izgradnje bazena biti manja jer su, kako su govorili, racionalno razradili projekt. Tu valja napomenuti da su, uz izgradnju, raspisani i natječaji na nadzor radova, odnosno vođenje projekta izgradnje, oba vrijedna 1,81 milijuna kuna (s PDV-om). Tako da čak i  najnižom ponudom izgradnje, iznos doseže do 69,1 milijuna kuna, pa se automatski postavlja pitanje tko će "pokriti" 4,1 milijuna kuna s obzirom da se kredit podiže na iznos od 65 milijuna kuna. (Goran ROJNIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter