Pulska tržnica: Inspekcije selektivno kontroliraju?

Ilustracija (D. ŠTIFANIĆ)
Ilustracija (D. ŠTIFANIĆ)

"Na pulskoj tržnici obavlja se neregularna prodaja poljoprivrednih proizvoda, a inspektori zavaraju oči. Prekupci ne posjeduju fiskalne kase (osim nekoliko njih ), ne izdaju račune za prodanu robu, a određeni proizvođači, takozvani OPG-ovci, uz regularni asortiman povrća ili voća koje proizvode na vlastitom gospodarstvu, prodaju i ono što ne uzgajaju sami, već otkupljuju proizvode nepoznatog porijekla.

Kada inspekcija dolazi na tržnicu u kontrolu, tih dana nema ni jednog prekupca na tržnici, a inspekcijski nadzori redovito se obavljaju samo na onim gospodarstvima koja posluju regularno i pošteno, dok se redovito zaobilaze prekupci", piše u anonimnom pismu koje je stiglo u našu redakciju, a potpisano je s "pošteni proizvođači s pulske tržnice".

Na pitanje zna li išta o ovome pismu i kako komentira navode iz njega, direktor Tržnice Renato Perc veli da mu je žao što nitko o ovome problemu nije došao razgovarati s njim, a da o njegovom sadržaju zna jedino iz upita novinara.

- Čim je lani zakon o fiskalizaciji stupio na snagu kod nas su došli inspektori i ovdje bili čak nekoliko dana. Inspekcije stalno dolaze, od porezne, carine, sanitarne, veterinarske, gospodarske, nekad nam se jave, nekad ne, tako da doista ne mogu reći koliko su puta bili ovdje i koga kontroliraju. Ali, po pričama zakupaca, i onome što sam vidim, znam da su tu često i svaki kontrolira segment za koji je zadužen. Zadnji su put, koliko se sjećam, bili u subotu prije Uskrsa, veli Perc.

Direktor pojašnjava da je Tržnici kao poduzeću bitno da su zakupci registrirani i plaćaju zakup dok o uvjetima i zakonskim propisima kojima moraju udovoljiti zakupci moraju brinuti sami. (B. PETROVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter