Puli bespovratno 30,6 milijuna eura iz EU fondova

Javni gradski prijevoz koristit će plin kao gorivo (Arhiva)
Javni gradski prijevoz koristit će plin kao gorivo (Arhiva)

Pula će do kraja desetljeća dobiti 30,6 milijuna eura iz europskih fondova za financiranje projekata u tzv. urbanoj aglomeraciji. Uz Zagreb, Osijek, Split, Rijeku, Zadar i Slavonski Brod, Pula se uvrstila u sedam hrvatskih gradova koje se smatra nositeljima razvoja na širem području. Svi ti gradovi moći će zajedno iskoristiti 345 milijuna eura iz triju europskih fondova, u sklopu "mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja" (ITU mehanizam). Odluku o tome u utorak je predstavnicima gradova uručio Tomislav Tolušić, ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a.

Ubrzanje projekata

- Radi se o obliku decentralizacije sredstava iz fondova EU-a za naše gradove i općine, koji spadaju u sedam urbanih aglomeracija. Kakve će aktivnosti poduzeti, to ovisi o strategijama razvoja tih sedam područja. Ona će istodobno biti pokretači razvoja cijele Hrvatske - rekao je ministar Tolušić na prigodnoj svečanosti.

Od 30,6 milijuna eura, namijenjenih za Pulu, koristi će imati i okolni gradovi i općine koji su ušli u šire urbano područje. To su Grad Vodnjan te općine Medulin, Marčana, Ližnjan, Svetvinčenat i Barban.

- Kroz ITU mehanizam i indikativan iznos od 30,6 milijuna eura dobili smo mogućnost financiranja urbanog sektora, a ta značajna financijska sredstva planiramo usmjeriti u čitav set konkretnih zajedničkih projekata. Intencija nam je realizirati projekte poput, primjerice, jačanja lokalnog javnog prijevoza s punionicom za plin, korištenja kulturne baštine u funkciji turizma, a posebno je važno putem ovog mehanizma napuštene vojne objekte koji danas nikome ne služe staviti u funkciju razvoja gospodarstva, rekao nam je pulski gradonačelnik Boris Miletić nakon svečanosti u Ministarstvu regionalnog razvoja i EU-fondova.

- Od samog početka ozbiljno smo pristupili kandidaturi i u relativno kratko vrijeme odradili smo zbilja velik posao. Želio bih se zahvaliti svim gradonačelnicima i načelnicima koji su se priključili projektu. Zahvaljujući našoj odličnoj suradnji ostvarili smo ovaj značajan rezultat i drago mi je da je naša kandidatura bila među najbolje ocijenjenima. Smatram da će ovaj novi instrument Europske unije u značajnoj mjeri povećati društveni standard i kvalitetu života na širem području Pule, zaključio je Miletić.

Novo zajedništvo

U prvoj varijanti, novac iz fondova EU-a trebala su koristiti četiri najveća grada u Hrvatskoj, ali je - prema Tolušićevim riječima - odlučeno da se uključe Slavonski Brod, Zadar i Pula. Tako će Zagreb dobiti 91,9 milijuna eura, Split 62,8, Osijek 44,1, Zadar 35,3, Slavonski Brod 31, a Rijeka 49,6 milijuna eura, kazao je ministar. Spomenutih za Rijeku bespovratan je novac iz fondova EU-a, ali će korisnici morati priložiti 25 posto vlastitoga novca.

Gradovi mogu novac koristiti za poboljšanje poduzetničkog okruženja i strukovnog obrazovanja, za energetsku učinkovitost i obnovu napuštenih industrijskih objekata, za kulturne objekte, poboljšanje javnog prijevoza i za borbu protiv siromaštva. (D. PALIBRK, G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter