Pula: Tri bolnička odjela na novim lokacijama

Laboratorij se stisnuo u lijevom krilu Mornaričke bolnice, u produžetku hitnog laboratorija (D. PALIBRK)
Laboratorij se stisnuo u lijevom krilu Mornaričke bolnice, u produžetku hitnog laboratorija (D. PALIBRK)

Odjeli radiologije, laboratorijske dijagnostike i nuklearne medicine od jučer su na novim lokacijama i tako će biti sljedećih najmanje šest mjeseci, koliko bi prema planu trebala trajati rekonstrukcija zgrade dijagnostike u Zagrebačkoj ulici. U Mornaričkoj bolnici, u prizemlju, obavljaju se rendgenska i ultrazvučna snimanja - od ulaza nadesno, dok je laboratorij smješten u lijevom krilu zgrade. U krugu bolnice u Zagrebačkoj ulici ostala je nuklearna medicina - sada u prizemlju zgrade ginekologije, kamo je preseljena i ambulanta za ultrazvuk abdomena i limfnog statusa, dok će se denzintometrija odnosno mjerenje gustoće kostiju od ponedjeljka, 12. prosinca, obavljati na Odjelu za dermatologiju. Sada su u fazi preseljenja.

RTG šalter na ulazu u Mornaričku bolnicu

Na "novoj" radiologiji kažu da rade u punom opsegu. Preseljeni su svi uređaji i pacijenti se primaju na temelju upisa. RTG-šalter za ambulantne pacijente sada se nalazi na samom ulazu u Mornaričku bolnicu. Tu se obavljaju upisi za radiološke i ultrazvučne pretrage, a naručeni pacijenti raspoređuju po ambulantama, ali, koliko smo vidjeli za našeg reporterskog obilaska, ljudi im se obraćaju za sve vrste informacija. Ne čudi jer je šalter svima na putu, tik iza glavnog ulaza u bolnicu, i tamošnjem medicinskom osoblju neće biti lako. Kao ni pacijentima, ali svi ćemo se morati naoružati velikim strpljenjem i razumijevanjem dok se ne završi obnova matične zgrade dijagnostike pa i izgradnja čitave bolnice.

Pred vratima RTG i UZV ambulanti, raspoređenih duž čitavog desnog hola bolnice, sve do bolničkog RTG-a na dnu hodnika, jučer su gužve bile, recimo, uobičajene - slika slična onoj na staroj lokaciji. Veći će problem, čini se, biti s laboratorijskim pretragama. Odjel laboratorijske dijagnostike, naime, sav je stiješnjen u oko 150 kvadrata, u produžetku hitnog laboratorija u lijevom krilu Mornaričke bolnice, i još čitav ovaj tjedan primat će samo hitne pacijente. U redovan rad prelaze od ponedjeljka, 12. prosinca, ali i tada s puno manjim kapacitetom.

- Oni su zahtjevniji u preseljenju jer imaju dijagnostičke aparate koji zahtijevaju prilagodbu, probe i uhodavanje. Od idućeg tjedna i obiteljski liječnici nastavljaju s redovnim vađenjem krvi, jer ćemo do tada osposobiti i laboratorij za prijem uzoraka krvi. S idućim tjednom, od 12. prosinca, na glavnoj porti ispred Mornaričke bolnice izdavat će se do stotinu brojeva dnevno za vađenje krvi, radnim danima od 7 do 9 sati, dok se ne podijeli svih sto brojeva. Uz suradnju s obiteljskim liječnicima, koji bi se trebali više uključiti u vađenje krvi, ne bi trebalo biti većih gužvi. "Puno je jednostavnije kada svaki liječnik primi desetak svojih pacijenata dnevno, nego da u redu pred bolničkom portom stoji njih tristotinjak", kaže glavna sestra bolnice Irina Pucić.

Dvije stolice za vađenje krvi

Prostorni kapaciteti Mornaričke bolnice, napominje, ne dopuštaju velik broj pacijenata. U starom laboratoriju bilo je pet-šest kabina za uzorkovanje krvi - ovdje će biti tek dvije stolice. Kako je laboratorij sa 44 djelatnika preseljen iz prostora od oko 750 u oko 150 kvadrata, do povratka u matičnu zgradu morali su reducirati popis pretraga koje će moći obavljati. Tako su do daljnjega obustavljene pretrage metabolita i mikroelemenata u 24-satnoj mokraći, spermiogram, sve pretrage koje se izrađuju iz stolice, mikroelementi u mokraći (bakar u urinu i serumu, magnezij u urinu, litij, cink), imunološke pretrage ECP, triptaza i C1 inhibitor te pretrage koje se ručno izrađuju a zahtijevaju dodatni prostor kao što su alkalna fosfataza u leukocitima, osmotska rezistencija, LE stanice i osmolalnost u serumu i urinu.

- Nećemo raditi ni pretrage DHEA, inzulin, c-peptid, folna kiselina, vitamini B12 i D, AntiMullerov hormon, a do daljnjega ne možemo ni slati uzorke u druge ustanove u zemlji, za što tražimo moguća rješenja. I dalje će se uzimati uzorci stolice za okultno krvarenje, obavljati prenatalni probir i analiza za alergene, ali pacijenti moraju uzorak mokraće i stolice donositi od kuće, u sterilnim čašicama koje se kupuju u ljekarnama. Ovdje imamo samo dva zahoda za pacijente, kaže rukovoditeljica Odjela za laboratorijsku dijagnostiku dr. sc. Lorena Honović. (Napisala i snimila Duška PALIBRK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter