Pula suočena s odlaskom liječnika specijalista

Pulski bolnički specijalisti za vrijeme zadnjeg štrajka 2013. - koliko ih je s ove fotografije već otišlo? (Arhiva)
Pulski bolnički specijalisti za vrijeme zadnjeg štrajka 2013. - koliko ih je s ove fotografije već otišlo? (Arhiva)

Opća bolnica u Puli dobila je odobrenje Ministarstva zdravlja za prijem 23 specijalizanta u ovoj godini. Upravo su završeni natječajni postupci i izabrani su liječnici za tri odobrene specijalizacije iz opće kirurgije, dvije iz pedijatrije te po jedna iz psihijatrije, ginekologije i opstetricije, otorinolaringologije, maksiofacijalne kirurgije, dermatologije, fizikalne medicine i neurologije.

Za odobrenih pet specijalizacija iz hitne medicine na natječaj se nije javio nijedan kandidat, a do kraja godine znat će se imena i novih specijalizanata iz gastroenterologije i internističke onkologije te dvoje iz medicinske biokemije. Kada će se s izabranim specijalizantima potpisati ugovori i prema kojem Pravilniku o specijalizacijama doktora, pitamo ravnateljicu pulske bolnice doc. dr. sc. Irenu Hrstić.

Između dva pravilnika

- U tijeku je potpisivanje ugovora o radu s izabranim doktorima na neodređeno vrijeme. Slijedi slanje zahtjeva Ministarstvu za izdavanje dekreta, odnosno rješenja o specijalizaciji, a u međuvremenu dogovaramo mentorstvo s klinikama, najčešće u Rijeci i Zagrebu - glavni mentor bude iz klinike, a komentor iz pulske Opće bolnice. Za otprilike mjesec dana ide potpisivanje ugovora o međusobnim pravima i obvezama i to prema Pravilniku koji će tada biti na snazi. Koji će to pravilnik biti, treba pitati Ministarstvo. Prema izmijenjenom Pravilniku koji je prošao javnu raspravu, novac koji je jedna zdravstvena ustanova uložila u specijalizaciju doktora obvezna je vratiti ustanova koja preuzima tog specijalizanta, a specijalizant je obveznik samo ako odlazi na rad u inozemstvo, pojašnjava dr. Hrstić.

Podsjetimo, za skraćenog mandata ministra dr. Daria Nakića prvo je usvojen Pravilnik o specijalizacijama koji je mlade doktore kad odu iz bolnice koja ih je poslala na specijalizaciju oslobodio obveze plaćanja golemih odštetnih zahtjeva, a nedugo potom su u javnu raspravu puštene izmjene istoga pravilnika. Dr. Hrstić kaže da nikome nije namjera da specijalizant ima obvezu vraćanja bruto plaća - prema predloženim najnovijim izmjenama, obveza iznosi oko 250 tisuća kuna, a prema još važećem Pravilniku obveza je 50-ak tisuća kuna. U školovanje jednog liječnika specijalista uloži se između 800 tisuća i milijun kuna, ovisno o vrsti, odnosno trajanju specijalizacije.

U pulskoj je bolnici trenutno zaposleno 179 specijalista i 66 specijalizanata. Prosječna dob specijalista je 50-ak godina; u općoj kirurgiji i 60 godina, a u planiranju ljudskih resursa već se godinama vodi računa o potrebama buduće nove bolnice. Zato i imaju tako velik broj specijalizanata, osim zbog osposobljavanja novih specijalista radi odlaska sadašnjih u mirovinu. (Duška PALIBRK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter