Pula: Projekt "Dolcevita" i izvan starog grada

Primjer uređenog pročelja u starogradskoj jezgri  (Arhiva/N. L.)
Primjer uređenog pročelja u starogradskoj jezgri (Arhiva/N. L.)

Gradski projekt "Dolcevita" u kojem Grad i pulska Turistička zajednica, zajedno sa suvlasnicima zgrada, sudjeluju u financiranju obnove fasada i krovišta zgrada u starogradskoj jezgri, ide dalje. Kako saznajemo od gradskog pročelnika za komunalni sustav i imovinu Damira Prhata, novi javni poziv bit će objavljen do kraja ove godine, a novost je da će se na natječaj odsad moći prijavljivati i suvlasnici zgrada izvan prstena starogradske jezgre.

- Proširila se zona u kojoj ćemo sudjelovati u troškovima obnove fasada i krovišta. To znači da će se na idući javni poziv moći javiti suvlasnici zgrada i izvan starogradskog prstena, rekao nam je Prhat i dodao da će detalji o, primjerice, kriterijima i uvjetima za prijavu biti objavljeni naknadno. Zasad je sigurno, veli, da se "Dolcevita" širi izvan starogradskog prstena.

Dosad su, podsjetimo, bila raspisana tri natječaja na koja su prijavljena 64 objekta. Iz godine u godinu broj prijavljenih raste, no ne uspijevaju svi ostvariti uvjete te krenuti u realizaciju. Otkako je pokrenut, u projektu je do sada obnovljeno ili je pri kraju obnove šest građevina - Kapitolinski trg 1, Sergijevaca 43, Maksimijanova 2/Sergijevaca 18, Hermana Dalmatina 11 te na adresi Držićeva 2/Sergijevaca 36 i Uspon sv. Roka /Kandlerova.

Posljednje u nizu obnovljeno je pročelje stambeno-poslovne zgrade na adresi Hermana Dalmatina 11. Iznos investicije je 254.269 kuna s PDV-om, od čega je Grad sudjelovao s 181.275 kuna, dok suvlasnici zgrade snose troškove u iznosu od 72.994 kune.

Upravo su potpisani ugovori o realizaciji projekta sa suvlasnicima stambeno-poslovne zgrade na adresi Kapitolinski trg 10 čija sanacija i obnova pročelja iznosi nešto manje od pola milijuna kuna. Od tog iznos Grad sudjeluje s 255,8 tisuća kuna, suvlasnici sa 162,7 tisuća kuna, dok TZ daje 78 tisuća kuna.

Projekt "Dolcevita" je, podsjetimo, prvenstveno pokrenut jer je Pula grad bogate povijesne i spomeničke baštine čija stara gradska jezgra obiluje vrijednim građevinama od kojih su mnoge nagrizene zubom vremena i izgledaju oronulo. Neke su čak i opasne po život, čemu smo gotovo svakodnevni svjedoci, jer pri svakoj jačoj buri ili obilnijoj kiši padaju dekorativni komadi ili pak velike količine pročelja zgrada upravo u starom dijelu grada. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter