Pula: Na Mandraču odlagalište ili nasip?


Privremeno odlagalište građevinskog otpada koje se s pulske rive deponira na dijelu Mandrača uz Ulicu 119. brigade, odnosno ispod mosta, nedavno je poravnato. Ovih dana saznajemo iz Zelene Istre da je, po njihovoj prijavi iz siječnja ove godine, tu lokaciju obišao i inspektor zaštite okoliša koji je 9. travnja izdao rješenje tvrtki Viadukt u kojem je utvrdio da je prekršila Zakon o otpadu te im je naredio da uklone sav građevinski otpad.

Kako smo već pisali, riječ je o zemljištu u vlasništvu države kojeg je Agencija za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) dodijelila Gradu Puli i na njemu odobrila privremeno parkiralište. Međutim, zbog radova na rivi izvođaču radova, zagrebačkom Viaduktu, omogućeno je korištenje tog zemljišta za odlaganje viška materijala, ali uz ispunjavanje određenih uvjeta. No, prema prijavi Zelene Istre, ponavlja se slučaj iz 2011. godine kada je Lučka uprava Pula na istoj lokaciji odložila mulj iz pulske rive. I tada su slučaj prijavili inspekciji, a nakon inspekcijskog nadzora utvrđeno je kršenje Zakona o otpadu.

- Mi se žalimo na terminologiju: radi li se o građevinskom otpadu kako tvrdi inspekcija, ili je to nasip, kako smo mi naveli u žalbi. Mi smo naručili geomehanička istraživanja, a dogovor je da se tu formira nasip što sadašnje stanje i jest. Mi smo teren za sada izravnali i čekamo drugostupanjsku odluku po kojoj ćemo i postupiti, rekao nam je Vedran Ferovčeca iz tvrtke Viadukt. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter