Pula iznova obara turističke rekorde

Pula se ugurala u Top 10 turističkih destinacija (Dejan ŠTIFANIĆ)
Pula se ugurala u Top 10 turističkih destinacija (Dejan ŠTIFANIĆ)

Iz godine u godinu Pula bilježi pozitivne turističke rezultate, no posljednje rezultate malo je tko očekivao. Naime, Pula se pozicionirala u TOP 10 hrvatskih destinacija, zabilježivši čak, nakon šampionskog Poreča, najveći porast dolazaka gostiju. Naravno, ne može se Pula mjeriti s Rovinjom koji je u prvih osam mjeseci ove godine bio najposjećenija hrvatska destinacija s 2 milijuna i 731 tisućom noćenja, ili Porečom s 2 milijuna i 468 tisuća noćenja te Dubrovnikom s ostvarenih 2,32 milijuna noćenja i Medulinom s 2,07 milijuna noćenja ili Umagom s 1,9 milijuna noćenja Lošinjom s milijun i pol noćenja. Međutim, uz bok je destinacijama s 1,3 milijuna noćenja poput Tar-Vabrige, Funtane i Vira, s time da je Pula ostvarila rast od 7,7 posto.

U kolovozu pola milijuna noćenja

Samo u kolovozu Pula je zabilježila 530 tisuća noćenja, trećinu od prošlogodišnjih rekordnih brojki kada je prvi put probijena granica od milijun i pol noćenja. Kako se, prema riječima ministra turizma Darka Lorencina, prema najavama bukinga, očekuje dobar rujan i listopad, jasno je da se očekuje još jedna rekordna sezona. Sve to, za razliku od ostalih destinacija, uz manje hotelske kapacitete, ali zato velik porast privatnih iznajmljivača.

- Visoki rast rezultat je samog rasta broja smještajnih kapaciteta, naročito onih koje nude mali iznajmljivači, ali i hostela, čime je značajno povećana ponuda. Usto, ovakav sjajan rezultat svakako je i plod kontinuirane promocije, kako Turističke zajednice na cijelom poluotoku, tako i turističkih firmi i organizatora brojnih manifestacija jer smo se svi udružili u tom projektu. Zajedno se svi oglašavamo kao destinacija, promoviramo grad i dovodimo goste, komentira sjajne rezultate Sanja Cinkopan Korotaj, direktorica Turističke zajednice Pula.

- Realno, nismo očekivali baš tako velik rast, toliko veliko povećanje. Najviše su rast zabilježili u sektoru privatnog smještaja, potom nautičari, te hotelski i apartmanski smještaj. Nismo očekivali tako velike brojke, ali kada raste ponuda onda je logično da se dogodi i povećanje dolazaka i noćenja. Svi iz ponude se konstantno promoviraju, pa su i ovako visoke brojke logične, pojašnjava direktorica pulskog TZ-a.

Pula je izuzetno dobre rezultate ostvarila na najvećim tržištima pa je broj noćenja gostiju iz Njemačke premašio 300 tisuća te je u odnosu na isto razdoblje prošle godine povećan za 3 posto. Gosti iz Slovenije ostvarili su rast od 11 posto, iz Italije za 14 posto, dok je izuzetno veliki rast noćenja ostvaren od strane gostiju iz Velike Britanije od čak 27 posto. Odlične je Pula rezultate ostvarila i s posjetiteljima iz regije (Srbija 22 posto, BiH 34 posto, Albanija 46 posto) i domaćim gostima gdje je zabilježen rast noćenja od čak 18 posto.

- Konstantno radimo na programima kojima je namjera ostvariti porast i pred i posezoni. Pri kraju je izrada Strategije turizma Južne Istre, kojom se namjerava dalje razvijati sve naše prednosti. Cilj je omogućiti novu ponudu kako bi doveli još više gostiju, a u tome sudjeluju sve turističke zajednice Istre i svi njezini turistički subjekti, što se pokazalo odličnom suradnjom, poručuje Cinkopan-Korotaj.

Novom ponudom do još više gostiju

S obzirom da se pulsko priobalje godinama spominje kao poželjna lokacija elitnih turističkih kompleksa, za što je država i pokrenula projekt Brijuni rivijera gdje se planira omogućiti koncesije za gradnju brojnih hotela, jasno je da bi povećanje smještajnih kapaciteta Pulu itekako približilo Rovinju, Poreču i Dubrovniku.

- Činjenica je da svim destinacijama u Hrvatskoj nedostaje hotela, ali u predsezoni i posezoni ni sadašnji hotelski kapaciteti nisu svugdje popunjeni. Ono što nama, kao i svugdje u Hrvatskoj, nedostaje su kvalitetni hoteli najviših kategorija, zaključuje direktorica Turističke zajednice Pula. (Goran ROJNIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter