Pula: Izložene tempere Martina Bizjaka

Klaudia Velimirović na otvorenju izložbe
Klaudia Velimirović na otvorenju izložbe

Brojna je publika u utorak navečer u sklopu Dana slovenske kulture u Puli prisustvovala otvorenju samostalne izložbe slika Martina Bizjaka "Figuracija iz ladica ateljea" u prostorima Slovenskog kulturnog društva "Istra". Tom je prigodom izloženo 36 umjetnikovih radova u tehnici tempere.

- Mogućnost pristupa umjetnikovim ladicama u ateljeu, za svakog je ljubitelja umjetnosti pravo veselje jer će, između ostaloga, naći i dio opusa koji nikada nije izašao na svjetlo dana, odnosno iz ateljea, dok će prebiranjem po njemu djelomice nahraniti ono znatiželjno dijete u sebi, a ujedno će očuvane slike bar na tren oživjeti, kazala je povjesničarka umjetnosti Tina Širec Džodan.

Publika je mogla uvidjeti i da su figure ovoga akademskog slikara u neprestanom gibanju, uvijek na granici između stvarnosti i imaginacije. Otvorenje je uveličao svojom svirkom i duhovitim dosjetkama i Drago Draguzet, a muška klapa ovoga slovenskog društva izvela je nekoliko pjesama.

Martin Bizjak rođen je 1929. godine u Sloveniji. Diplomirao je na ljubljanskoj Akademiji za likovnu umjetnost. Od 1957. godine živi u Puli, gdje djeluje kao likovni pedagog, referent za kulturu tadašnje Općine Pula te potom i dugogodišnji direktor Festivala jugoslavenskog igranog filma u Puli, da bi radni vijek završio u Nacionalnom parku otočja Brijuni. Osnivač je pulskog Društva likovnih umjetnika, Filmskog kluba "Jelen" i MAFAF-a (Međuklupskog i autorskog festivala amaterskog filma), te mnogih kulturnih zbivanja na području Istre. Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama, a prije četiri godine upravo zahvaljujući Slovenskom kulturnom društvu "Istra" objavljena mu je monografija.

Nazočne je prilikom otvorenja izložbe pozdravila predsjednica navedenog slovenskog društva Klaudija Velimirović. (Napisala i snimila V. BEGIĆ) 


Podijeli: Facebook Twiter