Pula: Dva bisa za Imamovićev sevdah

Sevdah Damira Imamovića
Sevdah Damira Imamovića

Pjevačkom i sviračkom strašću koja dolikuje sevhdahu i njegovom energičnom i kreativnom suvremenom tumačenju, Damir  Imamović i njegov Sevdah Takht trio sinoć su uvjerljivim dvosatnim nastupom na dobro popunjenom Kaštelu očarali ljubitelje sevdalinki, koji su na kraju glasno izmamili njihov dvostruki povratak na pozornicu.

Koncert je zadovoljio i one koji nisu toliko emotivno ili porijeklom srasli sa sevdahom, a koji su dobili slojevit i nadahnut glazbeni spoj tradicionalne bosansko-hercegovačke muzike i vještih suvremenih aranžmana. Osim Imamovića, u tom dijelu posebno treba istaknuti basistu Ivana Mihajlovića i posebnog gosta, izvrsnog klarinetistu i saksofonistu Timura Sijarića.

Ovaj je dvojac, naizgled minimalistički, sugestivno kreirao ugodnu atmosferu. Za perkusijama je bio Nenad Kovačić. Da je bend osvojio dobar dio publike, pokazao je i naknadni red za kupnju njihovog hvaljenog albuma iz 2012. "Sevdah Takht", a za dobro ozvučenje zaslužan je bio njihov snimatelj i inženjer zvuka Dobrivoje Milijanović.

Ispraćeni ovacijama i dugim pljeskom, vrhunci ove koncertne večeri bili su srčane izvedbe oslobađajuće sevdalinke "Snijeg pade na behar", snažne "Srdo moja", a publika je zanijemila za izvedbe potresne pjesme "Dva se draga" o nesretnoj ljubavi koju sprječava majka ('dragi dragoj po zvijezdi poruči, umri draga dockan u subotu; ja ću junak rano u nedjelju.'). Usput, na YouTubeu je pod ovu izvedbu jedan oduševljeni slušatelj napisao: "Damir Imamović i Amira Medunjanin spašavaju sevdah".

Pojedinim starijim Bosancima u publici više su odgovarale najpoznatije sevdalinke, poput "Put putuje Latif-aga" ili 'Kraj potoka bistre vode', tijekom koje se uključio odlični klarinetist Sijarić, pa "Mila majko šalji me na vodu", a nije izostala ni "Razbolje se lijepa Hajrija" koju je svojedobno pjevao i Himzo Polovina.

Nakon što se pulska publika prošlih godina u dva navrata u Cabahiji upoznala s prve dvije Imamovićeve stvaralačke faze - s početnim Damir Imamović Trijom te njegovim solo projektom - jučer je ovaj marljivi 35-godišnji glazbenik i istražitelj sevdaha, unuk Zaima Imamovića, jednog od najutjecajnijih pjevača u povijesti sevdaha, koncert uspješno otvorio pjesmom "Kada moja mladost prođe", a zatim skladbom "Rado kćeri rado".

Za potonje je pjesme bilo očito kako je basist Ivan Mihajlović, osim ritmičnosti i suptilnih bas dionica, umnogome zaslužan za toplu boju benda. Sviračku vještinu i profinjenost trio je posebno iskazao za izvedbe autorskog instrumentala "Potjera kroz Skopje", koji je također nagrađen dugim pljeskom očito probranije publike. (Z. ANGELESKI; snimio A. KANCELAR)


Podijeli: Facebook Twiter