Prosvjednici: Ostojić je ugrozio zdravstveni sustav!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nekoliko stotina prosvjednika okupilo se danas na Cvjetnom trgu u Zagrebu u organizaciji Hrvatskog liječničkog sindikata, ne bi li ministru zdravlja Rajku Ostojiću poručili da je svojim potezima ugrozio zdravstveni sustav.

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić poručio je da se prosvjednici bore za zdravstveni sustav. "Danas nam master plan bolnica rade anonimusi koji su konspirativni i navodno dolaze iz Francuske, a nama koji smo učenici tih škola ne daju priliku javno raspraviti. Danas mi ustajemo u obranu temeljnih ljudskih prava zajamčenih ustavom i konvencijama", kazao je.

Babić tvrdi da se u Hrvatskoj događa puzajuća privatizacija zdravstvenog sustava koja će završiti neslavno kao i privatizacija gospodarstva. Pozvao je odgovorne da zaustave štrajk u bolnicama, koji traje već više od tri tjedna, a zaustavit će ga tek kada predstavnici liječnika potpišu "ono što je interes i kompromis koji je dogovoren između Vlade i nas".

Renata Čulinović-Čaić iz KBC-a Čakovec kazala je da jedan liječnik istovremeno radi na nekoliko radnih mjesta, "radimo pod stalnim stresom te operiramo šmrkavi".

- U ministarstvima posao jednog čovjeka obavlja troje ljudi, pojedini ministri za reprezentaciju u nekoliko mjeseci potroše milijun kuna, Vlada obnavlja vozni park, a od nas se očekuje da radimo koliko treba i da nam prekovremene ne plaćaju, poručila je Čulinović-Čaić. (Hina, foto G. MEHKEK/CROPIX)

Pulski liječnici među prosvjednicima u Zagrebu

U mirnom prosvjedu liječnika na zagrebačkom Cvjetnom trgu sudjelovalo je i nekoliko Puljana, a među njima i dr. Edoardo Giudici, član Glavnog odbora Hrvatskog liječničkog sindikata i Štrajkaškog odbora pulske bolnice. Kaže da su im se pridružili i gotovo svi mladi specijalizanti pulske bolnice koji se usavršavaju u Zagrebu, ali i studenti medicine "koji također imaju što reći o svom statusu, jer im, kako sada stvari stoje, nakon diplome preostaje samo otići iz zemlje", kaže dr. Giudici.

- Poslali smo poruku da ćemo se i dalje boriti za svoja prava i brinuti o svim pacijentima, što smo dokazali i u štrajku koji prolazi bez ijednog incidenta. Kolege za govornicom istaknuli su da ne pristajemo da se loše uređen sustav lomi preko leđa zdravstvenih radnika. Rečeno je da je ministar, pristajući na smanjenje doprinosa za zdravstvo, dvije i pol milijarde okrenuo u korist gospodarstva, ali gospodarstvo se nije pokrenulo, a javno zdravstvo je na koljenima. Bilo bi bolje da je, u sustavu u kojem već sada nedostaje oko 4.000 liječnika, taj novac kanaliziran za zapošljavanje mladih doktora, ispričao nam je dr. Giudici telefonom nakon zagrebačkog skupa. (D. PALIBRK)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA.


Podijeli: Facebook Twiter