Prosvjedi građana u Mostaru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više stotina građana okupilo se ponovno danas u Mostaru prosvjedujući zbog nedonošenja zakona o matičnom broju u BiH, što je posljednjih deset dana izazvalo više prosvjeda u Sarajevu i drugim gradovima u toj zemlji te su uputili kritike vlastima grada i Hercegovačko-neretvanske županije za loše ekonomsko i socijalno stanje.

"Mostarski prosvjedi izraz su, prije svega, nezadovoljstva stanjem u gradu. Gradsko vijeće, gradska uprava, gradonačelnik, sve te institucije su u tehničkom mandatu. Nismo imali izbora i naravno ne zaboravimo JMB, koji je pokrenuo svu ovu lavinu, pa moram reći da podržavamo borbu za JMB", rekao je glasnogovornik neformalne skupine aktivista koji organiziraju prosvjede Osvit Seferović. Dodao je da se prosvjedi građana moraju nastaviti i biti još češći kako bi političari postali odgovorni prema građanima.

Na skupu su se prosvjednici podsjetili i na preminulu tromjesečnu bebu Berinu Hamidović koja je imala problema s prijelazom granice na daljnje liječenje u Beogradu upravo jer zbog nedobivanja jedinstvenog matičnog broja (JMB) nije mogla dobiti putovnicu. Svi izrazili sućut obitelji Hamidović, koja je u to vrijeme u Sarajevu organizirala posljednji ispraćaj svoje tromjesečne bebe.

Na prosvjedima, organiziranim točno u podne, na visokoj temperaturi u Mostaru se okupilo oko 300 građana koji su nosili poruke s natpisom 'Ubojice', 'Lopovi', 'Svi smo mi JMB'.

Prvi u nizu prosvjeda građana su organizirani prije desetak dana pred Parlamentom BiH zbog nedonošenja zakona o jedinstvenom matičnom broju. Taj je prosvjed prerastao u potpunu blokadu zgrade zajedničkih institucija u kojoj su bili članovi Vijeća ministara, državni zastupnici i brojni strani diplomati i bankari te unatoč upornom inzistiranju da se omogući izlazak iz zgrade blokada se produžila do kasno u noć. Hrvatski i srpski dužnosnici napustili su potom Sarajevo i najavili povratak i nastavak rada u institucijama BiH tek nakon što se provede analiza tih događanja i izvješća policijskih agencija.

Srpski član Predsjedništva Nebojša Radmanović, koji je član Saveza nezavisnih socijaldemokarata Milorada Dodika, danas je optužio SDP BiH da stoji iza organizacije prosvjeda dajući naznake da je šesteročlana državna koalicija, koju čine još dvije hrvatske stranke HDZ BiH i HDZ 1990. te Savez za bolju budućnost i Srpska demokratska stranka, pred vjerojatnim razlazom. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter