Prosvjed protiv privremenog oduzimanja koncesije Z1

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Oko pet tisuća ljudi prosvjedovalo je u utorak u organizaciji zagrebačke Hvidre protiv trodnevnog oduzimanja koncesije televiziji Z1, tražeći ostavke predsjednice Vijeća za elektroničke medije Mirjane Rakić i članova Vijeća koji su tu mjeru izrekli smatrajući da je Z1 prekršio Zakon o elektroničkim medijima zbog govora mržnje u emisiji "Markov trg" od 19. siječnja.

Vijeće za elektroničke medije je u petak jednoglasno donijelo odluku o privremenom oduzimanju koncesije Z1 televiziji na tri dana zbog emitiranja emisije "Markov trg", koju je urednik i voditelj Marko Jurič odjavio porukom svima koji šeću Cvjetnim trgom da budu oprezni jer  je u blizini pravoslavna crkva u kojoj "stoluju četnički vikari". Privremeno oduzimanje koncesije počelo je noćas, 26. siječnja, u ponoć.

Rakić: odluka utemeljena na zakonu

Izaslanstvo prosvjednika primila je predsjednica Vijeća Mirjana Rakić koje im je pojasnila da je odluka utemeljena na zakonu koji za takav prekršaj predviđa trajno ili privremeno oduzimanje koncesije (do godine dana), te da je slučaj proslijeđen Državnom odvjetništvu.

Komentirajući prosvjed, Rakić je rekla da u demokratskom društvu građani imaju pravo mirnim prosvjedom izraziti neslaganje s nekim odlukama, ali se prosvjed ne može svesti na dezavuiranje onih koji su donijeli takvu odluku.

Jurič je pak tvrdio kako svojim istupom nije pozivao na mržnju i nasilje nego je samo želio upozoriti građane na moguću ugrozu njihove sigurnosti.

Izaslanstvo, u kojem je bio i urednik i voditelj emisije "Bujica" Velimir Bujanec, donijelo je Mirjani Rakić četničku šubaru i nekoliko kapa titovki s kokardom i zvijedom petokrakom, a Bujanec je ustvrdio da je kapu s kokardom dobio od silovane žene iz Vukovara.

Kartonski lik Mirjane Rakić s titovkom i strojnicom

Prosvjed je održan pod sloganom "1991. borba za slobodnu Hrvatsku, 2016. borba za pravo na slobodu govora Z1", a krenuo je od šatora ispred Ministarstva branitelja gradskim ulicama do sjedišta Agencije za elektroničke medije u Jagićevoj ulici. Zbog toga je neko vrijeme bio obustavljen promet Savskom, Jukićevom i Jagićevom ulicom.

Prosvjednici su pjevali domoljubne pjesme, nosili hrvatske zastave i transparente "Stop četnicima u Hrvatskoj", te povremeno vikali "Za dom spremni", na što ih je Bujanec pozvao da to ne čine jer time nanose štetu prosvjedu.

U povorci su uz Bujanca i Juriča bili jedan od vođa prosvjednika u Savskoj Đuro Glogoški, glumac Božidar Alić i potpredsjednik Hrvatskog sabora Ivan Tepeš (HSP AS), a prosvjednici su također nosili kartonski lik Mirjane Rakić u partizanskoj odori s titovkom i crvenom zvijezdom petokrakom kako drži strojnicu.

Bujanec je ustvrdio da se U Hrvatskoj abolira četnički pokret, što je izazvalo buru negodovanja prosvjednika, i pozvao Vijeće na ostavku jer je kršeći zakon "u komesarskoj maniri" osudilo Juriča i Z1, koji su rekli istinu o četnicima u Hrvatskoj, a ne o srpskoj nacionalnoj manjini.

Satirični komentar i "registar izdajnika"

Jurič je rekao kako je svojim satiričnim komentarom htio skrenuti pozornost javnosti na veličanje četništva u Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) u Hrvatskoj, na što nije reagirao DORH. Prvi čovjek SPC-a u Hrvatskoj nekažnjeno pjeva četničke pjesme, a hrvatska država to financira, kaže Jurič.

Založio se za objavu "registra izdajnika" poručivši da bi na prvom mjestu trebalo biti ime bivšeg hrvatskog predsjednika Stipe Mesića, te je osudio napade na novog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića za kojeg je ustvrdio da podržava prosvjednike. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter