Produženje turističke sezone kroz zdravstveni turizam


Ugovor o poslovnoj suradnji kojim lječilište Istarske toplice pruža povoljnije uvjete korištenja svojih usluga za turiste koji borave na području lokalnih samouprava Buzeta, Barbana i Svetvinčenta potpisali su ravnatelj lječilišta Vedran Velenik, buzetski gradonačelnik Siniša Žulić, načelnik Svetvinčenta Dalibor Macan i predstavnik Barbana Aldo Osip.

Nova dimenzija razvoja turizma

Cilj je produženje turističke sezone kroz usluge zdravstvenog turizma, odnosno pružanje dodatnog motiva dolaska turistima i izvan glavne sezone. Na sve usluge terapije, wellness centra i centra ljepote te poliklinike Sv. Stjepan popust je 20 posto.

Osim za turiste koji borave na tim područjima, dodatno je u ugovor stavljena i pogodnost za domaće stanovništvo, pa će djeca predškolske i školske dobi, u terminima koji se dogovaraju s vrtićima ili školama, imati ulaz na wellness bazen za 10 kuna. Po istoj cijeni plaćat će ga i umirovljnici.

- Zdravstveni turizam može produžiti turističku sezonu i to je sve u skladu s nacionalnom strategijom razvoja turizma i inicijativama Hrvatska 365. Ovime želimo potaknuti sve sudionike u turizmu Istre na spoznaju da se uz pomoć zdravstvenog turizma može produžiti sezona na dvanaest mjeseci i to vrlo jednostavno. Počeli smo s ovim jedinicama lokalne samouprave i mišljenja smo da to možemo proširiti na cijelu Istru i time dobiti jednu novu dimenziju razvoja turizma u Istri, istaknuo je Velenik.

U Istarskim toplicama očekuju da će i u sljedećim strateškim dokumentima razvoja istarskog turizma biti uključeni aktivno u segmentu zdravstvenog turizma i kroz županijske akte i službe i Turističku zajednicu Istre, ali i planove velikih hotelijera kojima, kaže Velenik, mogu biti produžena ruka za razvoj turističke sezone. U tijeku je izrada akcijskog plana razvoja zdravstvenog turizma Hrvatske i to umrežavanje i povezivanje različitih dionika u turizmu imat će sve veće značenje.

Za poželjniju unutrašnje Istre

Zahvalivši se Istarskim toplicama na vrijednoj inicijativi, buzetski gradonačelnik Žulić istaknuo je da svi mogu imati koristi. Toplice kroz povećani broj korisnika svojih usluga, a vlasnici smještajnih kapaciteta i ostali turistički djelatnici buzetskog područja kroz još jednu kvalitetnu uslugu koja može povećati turistički promet u unutrašnjoj Istri što je svima cilj.

- To je lijep nastavak pokušaja da različitim vanpansionskim aktivnostima, bilo da se radi o gastronomiji, rekreativnom ili zdravstvenom turizmu, zaokružimo dio ponude da unutrašnja Istra i dalje bude poželjna destinacija u bilo koje doba godine, istaknuo je Žulić.

Savičentski načelnik Macan također je mišljenja da je to inicijativa od koje su svi na dobitku.

- Naši turistički djelatnici na ovaj način upotpunjuju ponudu i produžuju sezonu u ruralnoj Istri koja je u zadnje vrijeme u turističkom zamahu. Usluge koje Istarske toplice nude i za mještane Općine Svetvinčenat upotpunjuju ponudu zdravstvenih usluga, istaknuo je on.

I Aldo Osip iz barbanske općinske uprave zadovoljan je novom suradnjom.

- Općina Barban teži razvoju turizma, ima veliki kapacitet od preko 160 kuća za odmor. Ove smo godine ostvarili 70.000 noćenja, a kroz ponudu zdravstvenog turizma naši gosti moći će se upoznati i s programom Istarskih toplica i nadam se koristiti njihove usluge, kazao je Osip. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter