Pripremni radovi za otvaranje kamenoloma Krase

Sanirani raniji iskopi u kamenolomu Krase (Snimio Mirjan RIMANIĆ)
Sanirani raniji iskopi u kamenolomu Krase (Snimio Mirjan RIMANIĆ)

Ovih su dana počeli pripremni radovi u kamenolomu, zapravo eksploatacijskom polju Krase, za koje je Cesta d.o.o. Pula od Ureda državne uprave u Puli 15. prosinca 2011. dobila koncesiju na 20 godina, kaže Nazario Šestan, rukovoditelj proizvodnje Cesta d.o.o. Pula. Budući da je kamenolom i prije bio u eksploataciji, proteklih je dana saniran stariji iskop, a sada se skida tzv. otkrivka, odnosno humusni sloj iznad kamena koji će se potom eksploatirati. Čeka se suglasnost Eksploatacijsko polje Krase prostire se na 10,14 hektara, ali puna eksploatacija kamena još neće započeti zbog još uvijek nekih neriješenih imovinsko- pravnih odnosa kaže Šestan.

Naime, Cesta d.o.o. Pula otkupila je veći dio zemljišta za pristupnu cestu koja će kamenolom povezati s cestom Križ Lindarski - Žminj. Trenutno se očekuje suglasnost na glavni projekt prometnice, a u međuvremenu će Cesta otkupiti ostatak zemljišta. Isto tako radi se na rješavanju imovinsko pravnih odnosa, također kupnji zemljišta na prostoru prema selu Jadrohi, pa tek kada se sve to riješi započet će eksploatacija kamena iz kamenoloma Krase.

U ovoj fazi na eksploatacijskom polju Krase samo će se minirati i vaditi kamen te drobiti na pokretnoj drobilici, kaže Šestan te dodaje da nikakvih drugih postrojenja za sada ondje neće biti. Na pitanje kada će početi planirana gradnja asfaltne baze i betonare, što je u dijelu javnosti izazvalo dosta negodovanja, Šestan odgovara kako to za sada nije u planu tvrtke Cesta d.o.o. Pula. "Zapravo, bit će to kad bude, ali ne u ovoj fazi radova", pojašnjava Šestan. (NAPISAO Mirjan RIMANIĆ)

CIJELI TEKSTU PROČITAJTE U TIKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter