Preminuo književnik i scenarist Mirko Kovač

Mirko Kovač (N. L.)
Mirko Kovač (N. L.)

U 75-oj godini jučer je preminuo Mirko Kovač, jedan od najdarovitijih postmodernističkih pisaca južnoslavenske književnosti druge polovine dvadesetog stoljeća.

Kovač je bio autor brojnih romana, novela, zbirki pripovijedaka, eseja, TV-drama. Napisao je i scenarije za neke od najuspješnjijih filmova hrvatske kinematografije – “Lisice”, “Okupacije u 26 slika”, “Pada Italije”...

Prva knjiga proze ''Gubilište'' tiskana mu je 1962. godine. Romanom ''Ruganje s dušom'' osvaja nekoliko nagrada, za ''Vrata od utrobe'' dobio je NIN-ovu nagradu (1978). Uslijedili su i ''Uvod u drugi život'', ''Kristalne rešetke'' te hvaljeni “Grad u zrcalu''.

Nedavno su mu objavljena Sabrana djela u 12 tomova, a njegove knjige prevedene su na više desetaka jezika.

Smatrao se crnogorskim, hrvatskim, srpskim i bosanskim piscem. Ukratko, svačiji i ničiji i taj je moto bio njegov način suprostavljanja nacionalnoj histeriji i isključivosti koja je od 90-ih godina naovamo obilježila ove prostore.

Crnogorac po rođenju, Kovač je nakon napuštanja Beograda, živio u Rovinju gdje će biti i pokopan.

U povodu smrti Mirka Kovača, predsjednik Republike Ivo Josipović uputio je sućut njegovoj obitelji, u kojem uz ostalo ističe da se Mirko Kovač "svojim se djelima i životnim izborima potvrdio kao čovjek koji je jasno znao podvući razliku između zla i dobra, moralnog i nečovječnog, domoljublja i nacionalizma. Jasno je i precizno opisivao osobne i društvene tragedije uzrokovane nepoštivanjem drugog, zamagljivanjem istine, razlikama koje ljude razjedinjuju…"

Predsjednik Vlade Zoran Milanović izrazio je danas sućut, u ime vlade i svoje osobno, njegovoj obitelji ističući kako Kovača zasluženo svrstavamo uz bok najvećim velikanima književnosti ovih prostora. (S.HRIBAR/NL, Hina)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter