Preminuo kazališni redatelj Vlado Vukmirović

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Rijeci je, u 84. godini života, preminuo kazališni redatelj Vlado Vukmirović, dugogodišnji zaposlenik HNK-a Ivana pl. Zajca u Rijeci.

Rođen je godine 1928. u Kruševcu. Diplomirao je u klasi dr. Branka Gavelle na Akademiji za kazalište, film i radio u Ljubljani. Kao redatelj bio je u stalnom angažmanu u  Beogradskom dramskom pozorištu (1953.-1957.), Narodnom kazalištu u Zadru (1957.-1959.), Zagrebačkom gradskom kazalištu Komedija (1959.-1960.), Istarskom narodnom kazalištu u Puli (1960.-1963.) te od 1963. u riječkom HNK Ivana pl. Zajca gdje je i umirovljen 1994. godine. Od dolaska do 1968. bio je ravnatelj Hrvatske drame.

Kao redatelj Beogradskog dramskog pozorišta postavio je "Karolinu Riječku" D. Gervaisa i "Dva cvancika" M. Glišića; u kazalištu "Komedija" u Zagrebu režirao je, između ostalog, naslove  "Kula Babilonska" D. Roksandića (praizvedba), "Hotel za luđake" F. Hadžića (praizvedba), "Romanov i Julija" P. Ustinova...

U Puli je režirao naslove "Silazak Orfeja" T. Williamsa (prva nagrada za režiju na II. tjednu jadranskih kazališta u Zadru 1959. godine), "Autobiografija" i "Protekcija" B. Nušića, "Rondo" A. Schnitzlera, "Doživljaji dobrog vojaka Švejka" J. Hašeka, "Iza zavorenih vrata" J. P. Sartrea. U HNK-u u Rijeci postavio je, među brojnim drugima, i naslove "Pogled s mosta"  i "Poslije pada" A. Millera, "Tko se boji Virginije Woolf?" E. Albeeja, "Beton i svici" O. Daviča, "Gorski divovi" L. Pirandella, "Plug i zvijezde" S. O’Caseya, "Gazda Puntila i njegov sluga Mati"  B. Brechta , "Vučjak" M. Krleže.

Osim redateljskog bavio se i književnim radom. Pisao je  za radio, kazalište i televiziju. Godinama se bavio i radom s riječkim dramskim amaterima u kazališnoj grupi Viktora Cara Emina.

Pogreb Vlade Vukmirovića bit će u četvrtak u 13.30 sati na riječkom groblju Drenova.

 


Podijeli: Facebook Twiter