Predstoji li europska "arbitraža" za teran?

(M.MIJOŠEK)
(M.MIJOŠEK)

Hrvatska i Slovenija pred novom su arbitražom. Nakon teško postignutog dogovora oko arbitraže kojim će se riješiti granični sporovi, pojavio se prijedlog da se na takav način razriješi problem istarskog terana i slovenskog refoška. Raspravu o teranu pred tijelima Europskog parlamenta zatražio je europarlamentarac Ivan Jakovčić, reagirajući tako na zahtjev slovenskog ministra poljoprivrede Dejana Židana da teran ostane isključivo slovenska vinska sorta.

"U slijedećih nekoliko tjedana o problemu s teranom razgovarat će se i na relevantnom interparlamentarnom odboru, a želim čuti i mišljenje stručnjaka," kaže Jakovčić, koji je nedavno izabran za upravo potpredsjednika Interparlamentarne grupe za vino i kvalitetnu hranu, gdje će se ta rasprava i održati. Jakovčić je već o problemu terana neformalno razgovarao s europskim povjerenikom za poljoprivredu Phillom Hoganom.

"Želimo poštovati proceduru i vrijednosti koje proizlaze iz dobrosusjedske suradnje i prijateljstva sa Slovenijom i u tom duhu želimo riješiti problem. Kolege iz Slovenije vjerojatno su svjesne da ćemo lako dokazati kako teran dolazi iz Istre, da tu stoljećima raste, te da nema potrebe da se na tome iscrpljujemo. Trebamo postići zajednički dogovor koji će zadovoljiti slovensku, talijansku i hrvatsku stranu," napominje Ivan Jakovčić.

Slovenski ministar Dejan Židan izjavio je prije nekoliko dana u Bruxellesu da bi europsko popuštanje Hrvatskoj oko zaštite terana bilo nedopustivo. "Očekujem da će Europska komisija braniti Sloveniju koja je zaštitu terana provela na zakonit način, u okviru europskog pravnog poretka," rogoborio je ministar Židan komentirajući vijest kako Europska komisija razmišlja o posebnom aktu kojim bi dopustila da se zaštita terana proširi i na Hrvatsku.

Štoviše, slovenska diplomacija najavila je da bi mogla reagirati tužbom protiv Europske komisije zaštiti li ona i hrvatski teran.

Kao glavni slovenski argumenti navodi se da je Slovenija još 2000. godine u europskim institucijama zaštitila svoje vino teran, a koja se proizvodi od grožđa sorte refošk. Pri tome se nisu obazirali na upozorenja stručnjaka da se istoimeno vino proizvodu u Italiji i Hrvatskoj, te kako je potreban trilateralni sporazum oko terana, nego je zatraženo da se registrira kao isključivo slovensko vino.

Zbog takvog ponašanja vlade u Ljubljani, istarski vinari danas ne mogu prodavati svoj teran na europskom tržištu, dok se talijanski teran, po dostupnim informacijama, ipak nesmetano prodaje.

Na prošlomjesečnoj tematskoj konferenciji o teranu, održanoj u Zagrebu, javnost je upoznata s karakteristikama te vinske etikete, te s pravima istarskih vinara na njezino korištenje.

"Teran je sorta grožđa koja se nalazi na našoj nacionalnoj listi sorata, talijanskoj liste te listi Međunarodne organizacije za vino i lozu, dakle međunarodno je priznata. Teran i refošk su dvije različite sorte. Talijanski se teran i dalje normalno prodaje na policama za što imamo dokaze i to govori dosta o slovenskoj politici prema nama. Napokon, sorte kao takve ne mogu se štititi. Slovenska zaštita u potpunosti neutemeljena i obmanjuje potrošače", rekao je Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre.(D. GRAKALIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 


Podijeli: Facebook Twiter