Predstavljena zbirka "Lipi moji 8" Drage Orlića

S predstavljanja: Goran Prodan i Drago Orlić
S predstavljanja: Goran Prodan i Drago Orlić

"Lipi moji 8", zbirka satiričkih kolumni Zvaneta Lakodelca iza čijeg imena stoji Drago Orlić, predstavljena je sinoć u oštariji poli Ferlina u Savičenti, u sklopu Grillpeace Uniteda koji već 12. godinu, a treći put ove godine, organiziraju Šikuti machine. Ovime je broj Orlićevih ukoričenih kolumni narastao na 800.

O Orliću je na početku skoro sve rekao kultni istarski kantautor Franci Blašković. Kazao je da je Orlić fenomenalni kroničar Istre.

"To je kad pročitaš, kako da gledaš sliku zbivanja", rekao je Franci te pohvalio i upotrebu poslovica u Lakodelčevim kolumnama. "Onda kapiš i da smo u Istri prije nego se nešto desilo, imali batude za to", kazao je svom stilu Franci koji je za Orlićeve likove rekao da su "komentar trenutka", a uostalom i knjiga nosi podnaslov "Politička situvacija u Istri (i šire)".

Goran Prodan, urednik i lektor ove knjige - koju je objavila Errata corrige - pisac predgovora, novinar i Orlićev suradnik u podlistku La kost koji uređuje u Glasu Istre gdje se spomenute kolumne zadnjih desetljeća objavljuju, ispričao je malo više o samoj knjizi.

Iako ona nosi broj osam, do sada su već mogli doći barem do devete zbirke jer ova obuhvaća sto Orlićevih/Lakodelčevih komentara od 11. rujna 2008. do 18. studenog 2010. Da bi pokazao koliko su te priče još uvijek aktualne, pročitao je neke od odlomaka poput onih koji se odnose na lokalne izbore održane u svibnju 2009.

Već je tada predvidio da će Jakovčić biti na vlasti dok nas jednog dana ne zamoli da ne glasamo za njega. Godinu dana kasnije komentirao je kako se "polako hladi ljubav mriž Jakovčića i Kajina".

Za Zvaneta Lakodelca Prodan je rekao da liči na Broja 1 iz stripova o Alanu Fordu jer pozna svakog pa su mu u posjet tako dolazili kraljica Elizabeta II. i članovi grupe Metallica koji su se heavy metalu potom naučili u brodogradilištu Uljanik. Pokušao je Prodan opisati i humor u ovim kozerijama, trudeći se stalno naglasiti kako Orlić nije ni zajedljiv ni zločest, ali je u jednom trenutku rekao da "humor od Orlića izgleda kao da ti je lijepo, ali on ti ga je zatukao do kraja".

Osim Lakodelca, u pričama se pojavljuju i drugi stalni likovi, a osim sadržaja zanimljivi su i jezik i stil.

Drago Orlić od 1977. objavljuje svoje kozerije, a zadnjih 20 godina on, Prodan i Vladimir Bugarin svojim pričama, komentirama, pjesmama, fotomontažama i stripovima razveseljavaju čitatelje Glasa Istre. Orlić je rekao kako ima političara koji ne pričaju s njim zbog tih pjesama u La kosti, no te pjesme zapravo piše Prodan.

Dok su Orlić i Prodan donijeli malo proljetnog porečkog zraka u Savičentu, zimsku atmosferu u Poreču na svojim je fotografijama koje su u oštariji izložene ovjekovječio Ivan Puniš. Na njegovim se fotografijama vidi ni manje ni više nego Poreč pod snijegom. Za glazbu, pravu domaću, su se svojim grlima pobrinuli Noel Šuran, Anđela Pekica i Vinko Zidarić. (M. RADIĆ; snimio A. KANCELAR)


Podijeli: Facebook Twiter