Predstavljanje hrvatske kinematografije u Francuskoj

Scena iz filma Vatroslava Mimice "Prometej s otoka Viševice"
Scena iz filma Vatroslava Mimice "Prometej s otoka Viševice"

Od rujna do prosinca nizom filmskih događanja hrvatska će se kinematografija predstaviti francuskim gledateljima. Hrvatski će filmovi biti prikazani u znamenitoj pariškoj Francuskoj kinoteci i centru Pompidou, na 32. festivalu međunarodnog filma u Amiensu (gdje će Vatroslavu Mimici biti uručena nagrada za životno djelo), a kultni će časopis Cahiers du cinema izdati i poseban podlistak o hrvatskome filmu. Filmski dio sezone sastoji se od 13 različitih programa kroz koje će se francuski gledatelji moći upoznati sa suvremenom i kinotečnom domaćom igranom, animiranom i avangardnom produkcijom.

Do 30. rujna u gradiću Die-Drame blizu granice sa Švicarskom, osim filmskih projekcija, hrvatska će kinematografija biti predstavljena i konferencijama i okruglim stolovima, dok će programom Istok-Zapad (Est-Ouest) kroz pet dugometražnih filmskih naslova nastojati predstaviti mnoga lica suvremenog hrvatskog društva i filma. On uključuje: "Put lubenica" (2008.) Branka Schmidta; "Neka ostane među nama" (2010.) Rajka Grlića te čak tri filma Dalibora Matanića: "Kino Lika" (2008.), "Majka asfalta" (2010.) i "Ćaća" (2011.).

Nakon ovoga od 5. do 7. listopada bit će prikazani eksperimentalni filmovi Ane Hušman i Vladislava Kneževića u selekciji 25 FPS-a, Internacionalnog festivala eksperimentalnog filma i videa, a od 12. do 17. listopada u centru Pompidou pak presjek hrvatskog eksperimentalnog i avangardnog filma kroz povijest, i to u osam programa. Program je osmišljen u suradnji Jonathana Pouthiera i hrvatske kritičarke i filmologinje Diane Nenadić. Poseban gost programa je hrvatski multimedijalni umjetnik Ivan Ladislav Galeta, čiji će se odabrani radovi prikazati u centru Pompidou.

Dani hrvatske kinematografije održat će se od 13. do 17. studenoga u Parizu. Program je organizirao Hrvatski audiovizualni centar u suradnji s kultnim francuskim časopisom Cahiers Ducin&Eacutema, čiji je stalni suradnik Vincent Malausa odabrao devet filmova koji, prema njegovom mišljenju, čine presjek suvremene hrvatske kinematografije. (M. ĆURIĆ)      


Podijeli: Facebook Twiter