Predsjednik vijeća prozvao načelnika za nepotizam

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Većina vijećnika barbanskog općinskog vijeća na svojoj je sinoćnjoj sjednici zatražilo od nove pročelnice Jedinstvenog upravnog odjela Danijele Kontošić, inače bivše direktorice tamošnje Turističke zajednice te zamjenice načelnika, da uputi dugogodišnjeg općinskog referenta i bivšeg v.d. pročelnika Milija Bulića u starosnu mirovinu. Glavni razlog takve odluke, kako je naveo predsjednik vijeća Dalibor Paus (IDS) je činjenica da zapošljavanjem pročelnice u proračunu nema novca za još jednog djelatnika, te da Bulić sa 65 godina života i 45 godina staža ima uvjete za starosnu mirovinu.

Ujedno je većina na prijedlog HDZ-ovog vijećnika Aleksa Valea zatražilo da se utvrdi financijska šteta nastala njegovim zapošljavanjem na funkciju v.d. pročelnika zbog povećanja plaće i da se tu štetu nadoknadi načelnik Denis Kontošić (SDP).

Naime, problem oko ovog općinskog referenta, kojeg je lani načelnik postavio za v.d. pročelnika i za koji je inspekcija u svibnju Ministarstva uprave utvrdila da je nezakonito postavljen na tu funkciju, traje već duže vrijeme. Još krajem godine općinsko je vijeće zatražilo od načelnika da poništi rješenje kojim je on imenovan, ali to se nije dogodilo.

Glavni razlog, kako je naveo Paus, bila je činjenica da Bulić ne ispunjava zakonom propisane uvjete jer nema adekvatnu stručnu spremu, da zakon ne poznaje pojam v.d. pročelnika te da za to mjesto nije raspisan natječaj. Ujedno, Paus ističe da niti jedna općina i grad u Istri poput Barbana nije bila 12 godina bez pročelnika. (B. BAN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD ČETVRTKA


Podijeli: Facebook Twiter