Pravo na sufinanciranje obnove fasada imaju svi

Dolcevita je odsad proširena na cijeli grad, ne samo centar (Dejan ŠTIFANIĆ)
Dolcevita je odsad proširena na cijeli grad, ne samo centar (Dejan ŠTIFANIĆ)

Grad Pula i u 2015. godini nastavlja s "Dolcevitom" - projektom uređenja i uljepšavanja gradskih fasada te povećanja energetske učinkovitosti za što će izdvojiti značajna financijska sredstva. Krajem prošlog tjedna objavljen je tako javni poziv za sudjelovanje u projektu, a najveća novost je da se od ove godine sufinanciraju sanacije i obnove pročelja i krovova građevina s područja cijelog grada, a ne samo užeg centra kako je to bilo dosad.

Poboljšanje kvalitete življenja

- U ovogodišnjem pozivu ima nekoliko novina, prije svega to što je pravo na sufinanciranje radova prošireno i na građevine koje nisu u centru grada. Dosad su se mogli sufinancirati radovi na građevinama u zaštićenoj gradskoj jezgri, odnosno na građevinama koje su pojedinačno registrirane kao kulturno dobro. Sada je novom odlukom to pravo na sufinanciranje programa prošireno na područje cijelog grada i sve zgrade na području grada, pojasnio nam je nadležni pročelnik Damir Prhat.

Kako je pojašnjeno u odluci Grada Pule, projektom "Dolcevita" žele se stvoriti preduvjeti za poboljšanje kvalitete življenja građana te privlačnost grada kao turističke destinacije. Sufinanciranjem tog programa namjerava se intenzivirati interes građana za sanaciju i obnovu pročelja i krovova čime se želi pridonijeti povećanju spomeničke vrijednosti obnovljenih građevina na području zaštićene kulturno-povijesne cjeline grada Pule. Što se tiče omjera u sufinanciranju, Grad Pula će sufinancirati do 50 posto troškova izvedbe radova na obnovi pročelja i krovova, ali ne više od 50 tisuća kuna.

- Cijeli postupak oko prijave i sudjelovanja pojednostavljen te da za razliku od prijašnjih, ograničenih rokova za prijavu, sada poziv traje do iskorištavanja financijskih sredstava. I nadalje će se u sklopu tog projekta sufinanciranja koristiti sredstva spomeničke rente. No, koristit će se i svi drugi dostupni izvori financiranja poput Fonda za energetsku učinkovitost. Upravo energetska učinkovitost je još jedna novina kojoj će se pridavati posebna pažnja. Vodit će se računa o radovima i korištenju materijala koji bi povećali energentsku učinkovitost na zgradama i obiteljskim kućama poput toplinske izolacije stambenih objekata i zamjena vanjske stolarije na stambenim zgradama, a u konačnici će to rezultirati i nižim računima režija za građane i boljom brigom za okoliš, tvrdi pročelnik.

Prijave do iskorištenja sredstva

Nadalje, sufinancirat će do 100 posto troškova izvedbe konzervatorsko – restauratorskih istraživanja i radova na obnovi povijesnih detalja te do 50 posto troškova izrade projektne dokumentacije, ali ne više od 4.000 kuna. Grad Pule će sufinancirati i do 50 posto troškova izrade energetskog pregleda i energetskog certifikata građevine, ali ne više od četiri tisuće kuna.

Za prijavu u projekt je potrebno dostaviti potpisan i cjelovito popunjen prijavni obrazac zajedno sa popratnim prilozima u Pisarnicu Grada Pule (Stara tržnica 1, 52100 Pula). Rok za dostavu prijava već je počeo i kako je napomenuto, trajat će do iskorištenja proračunskih sredstava. Dodatne informacije mogu se dobiti putem e-mail adrese [email protected] ili u nadležnom gradskom odjelu. (N. SOFTIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter