Poziv na uvid u idejno rješenje Trga kralja Tomislava

Trg Kralja Tomislava (M. ANGELINI)
Trg Kralja Tomislava (M. ANGELINI)

Odsjek za građenje Upravnog odjela za prostorno uređenje Grada Pule objavio je poziv za uvid u idejno rješenje Trga kralja Tomislava radi izjašnjavanja pred izdavanje lokacijske dozvole za uređenje. To je ujedno i preduvjet da bi iduće godine, kako je i predviđeno u gradskom proračunu za 2015. godinu, krenu radovi. Stoga su iz ovog gradskog odjela pozvali sve stranke u postupku, odnosno susjede na Trgu kralja Tomislava i poslovne subjekte koji imaju poslovnice na toj adresi, da dođu na uvid u idejno rješenje uređenja koje je izradio Studio BF iz Zagreba, odabran na natječaju koji su Grad Pula i Društvo arhitekata Istre zajedno proveli prije godinu dana.

Uvid u idejni projekt održat će se u ponedjeljak 8. prosinca u prostorijama Odsjeka za gradnju na adresi Forum 2, prvi kat u sobi 16, u vremenu od 10 do 11 sati.

Već je ove godine Grad u Programu gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture izdvojio 1,6 milijuna kuna za pripremu projekta uređenja Trga kralja Tomislava, odnosno izradu projektne dokumentacije. Doduše, rebalansom proračuna taj je iznos smanjen te je dio prebačen za sljedeću godinu. Iz Grada Pule u nekoliko su navrata istaknuli da projekt uređenja najzapuštenije površine na Verudi smatraju jednim od ključnih projekata u idućoj godini. Nakon potvrde idejnog rješenja i ishodovanja lokacijske dozvole uslijed će potvrda glavnog projekta i izdavanje građevinske dozvole, nakon čega bi počeli radovi koji će se izvoditi u nekoliko faza.

No, ocijenjena kao "nulta točka", je rješavanje oborinske odvodnje koje je nužno prije bilo kakvog uređenja trga. Naime, kako bi se riješio kronični problem plavljenja trga izmjestiti će se kolektor odvodnje, odnosno Grad Pula i Herculanea, odnosno tvrtka Pragrande, izgradit će fekalnu i oborinsku odvodnju. Tek potom uslijedit će uređenje velike prašnjavo-blatne površine, odnosno dječjeg igrališta, "šetališta" i zelenih površina.

Na kraju, a to će uvelike ovisiti o raspoloživim financijskim sredstvima, krenulo bi se u izgradnju dvoetažne tržnice na Verudi u čemu bi, prema nekim najavama, trebala sudjelovati i sama Tržnica, dok bi se Društveni dom gradio na kraju projekta. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter