Požar kod kampa Pineta

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

U požaru, koji je danas izbio oko 11.20 sati s desne strane prometnice Fažana - Peroj, nasuprot autokampa Pineta, izgorjelo je oko tri hektara vegetacije: oko 70 posto maslinika, 20 posto borova i 10 posto niskog raslinja, krovište jedne poljske kućice - vikendice i kamp prikolica. Budući da je uz nešto jači vjetar prijetila opasnost da se vatra proširi i na ostale vikendice na požar je stiglo 20-ak vatrogasaca s devet vozila iz Pule, Vodnjana, Fažane i Peroja, a u pripravnosti su bila i dva kanadera na Zemuniku kod Zadra. Njihova pomoć nije trebala pa su opozvani oko 12.30 sati, deset minuta nakon lokaliziranja požara. Na požarište je došao i zapovjednik pulske Javne vatrogasne postrojbe Klaudio Karlović kao i načelnica Općine Fažana Ada Damjanac. U gašenje požara uključili su se i vlasnici obližnjih vikendica kao i gosti autokampa međi kojima i vatrogasac iz Njemačke.

Novinarsku ekipu i  načelnicu Damjanac, koju su o požaru obavijestili vatrogasci DVD-a Fažana, na požarište je dovezao vatrogasnim automobilom zapovjednik Karlović. Tada je požar već bio lokaliziran.

- Vatra je krenula u blizini vikendica i uz sjeveroistočni vjetar širila se prema borovoj šumi, iznad Pinete. Okružili smo je i zaustavili na samom rubu šume, oko 150 metara od ceste. Svih 20 vatrogasaca te još nekoliko njih, koji su sami došli, sada će požar dogašavati, a ostat ćemo tu dok je popuno ne ugasimo. Izgorio je krov poljske kućice i kamp prikolica u kojima nije bilo ljudi, rekao nam je voditelj akcije gašenja, zapovjednik smjene Javne vatrogasne postrojbe iz Pule Igor Bilić.

Na zemljištu zahvaćenom požarom vatra je još uvijek gorjela u deblima maslina i drveća. Vatrogasci su šmrkovima polijevali najprije one bliže rubovima požara. U maslinik je došao i njegov vlasnik Dario Fontana. Vatrogascima je donio boca pitke vode,  a na požar je došao jer stanuje u blizini.

- Ne znam hoće li ikoje stablo maslina ostati jer ako nije stradalo direktno od vatre, a vidite da ih još desetak gori, moguće je da ih uništi toplina. Maslinik ima oko 5.600 četvornih metara i oko 70 stabala maslina. Većina je stara oko 60-70 godina, a stablo vrijedi od dvije do tri tisuće eura. Lani sam dobio koncesiju na zemljište na pet godina, nadao sam se i na duži period, posadio i  nove jer su neke stradale u požaru prije pet šest godina. Sada je sve uzalud. Maslinik nisam osigurao, rekao nam je Fontana te na kraju optimistično dobacio da je glavno da je "sačuvana živa glava."

Ada Damjanac rekla nam je da je bila na radnom mjestu kada su je vatrogasci iz DVD-a Fažana obavijestili da je požar izbio preko puta autokampa Pineta i da ugrožava vikendice i ljude.

- Došla sam vidjeti kavo je stanje na terenu, treba li kakva pomoć vatrogascima i drugim ljudima. Srećom, ne treba, nitko nije nastradao, a požar se nije proširio na vikendice u kojima trenutno ljudi borave, rekla nam je Damjanac, inače viši vatrogasni časnik prve klase. Ipak, pobrinula se da se vatrogascima na požarištu dostavi dovoljno vode za piće i sendviči. (S. B. I.)


Podijeli: Facebook Twiter