Povlači se trajno mlijeko zbog prisustva aflatoksina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iz Ministarstva poljoprivrede obavještavaju potrošače da se povlače pojedine šarže mlijeka s tržišta, i to proizvođača Vindija d.d. i Dukat d.d. radi prevencije i zaštite potrošača zbog sumnje na povećanu koncentraciju aflatoksina M1, na koju su upozoreni s tržišta BiH.
 
Nakon službenog uzorkovanja Vindijinog i Dukatovog mlijeka te nalaza Hrvatskog veterinarskog instituta utvrđene su koncentracije aflatoksina M1 manjih odstupanja od dozvoljenih. Uzorci mlijeka poslani su u referentni laboratorij u Beč radi dodatne potvrde nalaza, koji će biti poznati sredinom veljače.
 
Proizvođači su upoznati s rezultatima nalaza te im je naložen opoziv i povlačenje iz prodaje s hrvatskog i svih ostalih tržišta sljedećih proizvoda: Vindijino trajno mlijeko, 2,8 posto masnoće u pakiranju od litre, s rokom valjanosti 3. srpnja 2013. UHT (homogenizirano i sterilizirano) mlijeko 2,8 posto masnoće, pakiranje od litre, s rokom valjanosti 24. i 31. svibnja 2013.

Dukatovo trajno mlijeko 2,8 posto masnoće, pakiranje od pola litre, s rokom valjanosti 24. lipnja 2013. Trajno mlijeko Lagano jutro 2,8 posto masnoće, pakiranje od litre, s rokom valjanosti 25. travnja 2013.
Proizvođači su izvijestili da su sve navedene šarže mlijeka zadržane u skladištima ili ih trenutno povlače s tržišta, a izvoz mlijeka na tržište BiH je zaustavljen.  

Ministarstvo poljoprivrede obavještava potrošače da nema razloga za zabrinutost, jer se radi o minimalnim odstupanjima od propisanih.
Veterinarska inspekcija i dalje nadzire proizvođače mlijeka u cijelom lancu proizvodnje da bi pronašla uzroke ovakvih nalaza.

Do sada nije bilo pojave aflatoksina u Hrvatskoj, a njegova pojava u mlijeku zabilježena je posljednjih mjeseci i na tržištima većeg broja zemalja u hrvatskom okruženju pa će tako veterinarske inspekcije pojačano kontrolirati i hranu za životinje. (GI)


Podijeli: Facebook Twiter