Posveta 150. godišnjici rođenja književnika Nušića

S otvorenja izložbe u Domu Hrvatskih branitelja (Dejan ŠTIFANIĆ)
S otvorenja izložbe u Domu Hrvatskih branitelja (Dejan ŠTIFANIĆ)

Nakon Rovinja, svečanost 6. Dana srpske kulture u Istre 2014. održana je u nedjelju i u Puli. Tom je prigodom u Domu hrvatskih branitelja postavljena likovna izložba "Nušiću u čast".

Naime, ovogodišnji Dani srpske kulture posvećeni su 150. godišnjici rođenja književnika Branislava Nušića, istaknutog srpskog komediografa, pisca i književnika. Likovne radove izložili su Dušan Tatalović i Ivica Blagović, a o djelima i Nušićevu životu govorio je prilikom otvorenja književnik iz Kraljeva Miloje Radović. Miomir Jeremić, predsjednik Zajednice Srba u Istri pozdravio je okupljene, a među uzvanicima bila je i konzulica Republike Srbije u Rijeci Mirjana Milenković, zamjenica istarskog župana Giuseppina Rajko, potpredsjednik Srpskog nacionalnog vijeća Zagreb Saša Milošević, predsjednica SDSS-a Istre Mirjana Galo i drugi. Svečanosti su se odazvali i predstavnici vijeća i udruga svih srpskih udruga Istre te nacionalnih manjina, kao i udruženja "Prijateljstvo za nova vremena" koji su na ovu svečanost pristigli iz Kraljeva.

- Ova manifestacija u Istri postaje tradicija, a realiziramo je uz pomoć gradova Pule, Rovinja i Umaga te Istarske županije, kojima smo zahvalni. Puno to znači za naše ljude, jer samo u Puli ima više od 4.000 glasača, a prema nekim našim evidencijama smatramo da Srba u Istri ima više od devet tisuća. Uspjeli smo ostvariti ovakav kulturni projekt kojeg ocjenjujem uspješnim, budući da njime njegujemo svoju tradiciju, jezik, kulturu i običaje. Ove godine manifestaciju smo posvetili Branislavu Nušiću čija dijela na cijelom Balkanu još uvijek žive, rekao je Jeremić. Nakon razgledavanja izložbe, uz pratnju pjesme članica Etno grupe Kraljevo u čijem su sastavu Zorana i Tijana Vujović, Olga Marković i Magdalena Petrović, te čašćenja, uzvanici i sudionici zaputili su se na Forum gdje je održan kulturno-umjetnički program. Izvedbama plesa, pjesme i svirke predstavili su se ondje članovi KUD-a "Kraljevačka riznica", Trubačkog orkestra "27. septembar" i Etno grupe "Stevan Mokranjac" Kraljevo. Trodnevna manifestacija, 6. dani srpske kulture u Istri održavala se u Rovinju, Puli i Umagu u organizaciji Zajednice Srba u Istri i SKD-a "Prosvjeta" iz Umaga. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ)  -


Podijeli: Facebook Twiter