Posvećeno velikom Tinu Ujeviću

Tin Ujević
Tin Ujević

I ove godine, dvadeseti put za redom Rovinj je grad domaćin Šoljanovih dana, književno-znanstvenog i kulturološkog projekta kojeg organizira Pučko otvoreno učilište grada Rovinja, Društvo hrvatskih književnika i Gradska knjižnica "Matija Vlačić Ilirik" u spomen na književnika Antuna Šoljana, koji je veliki dio života preveo u Rovinju. Naime, tijekom godina održavanja Šoljanovi su dani postali jedna od vodećih književno-kulturnih manifestacija u Istri i Hrvatskoj, što Šoljanovu imenu i djelu daje poseban značaj, budući da se događa u gradu koji se spominje u mnogim njegovim tekstovima, pa time sam autor i njegov opus ostaju bitna komponenta kulturnog identiteta Rovinja.

Inače, ovogodišnji će, ujedno i jubilarni Šoljanovi dani, koji će se održati 10 i 11. travnja, biti posvećeni velikom pjesniku novije hrvatske književnosti, Tinu Ujeviću, u povodu obilježavanja 60. obljetnice piščeve smrti. Sam program započinje u petak u 19 sati u Multimedijalnom centru razgovorom o liku i djelu Tina Ujevića, a na kojemu će sudjelovati pjesnik i znanstvenik Tonko Maroević, autor biografije Tina Ujevića "Tin“, Jasen Boko, autor poetske posvete pjesniku, umjetnik i književnik Stanislav Habjan, te članovi Dramskog studija POU-a Grada Rovinja. Nakon razgovora, i to u 20.30 sati, uslijedit će i prokazivanje kratkog dokumentarnog filma "Tin", redatelja Željka Senečića.

Subota, s početkom u 11 sati, bit će u znaku književno-znanstvenog skupa na kojem će sudjelovati Ante Stamać, Sibila Petlevski, Antun Pavešković, Ljubica Josić, Dubravka Crnojević Carić, Daniel Mikulaco, Bruno Kragić, Borben Vladović, Lana Derkač, Davor Šalat, Ana Batinić i Božidar Cvenček, dok će voditelj skupa biti Ivica Matičević.

U istom prostoru, dakle MMC-u, u 15.30 prezentirat će se i nove knjige Male knjižnice DHK-a koje će predstaviti urednici Ivica Matičević i Antun Pavešković, te dopredsjednik DHK-a Boris Domagoj Biletić. Riječ je o knjigama "Strah od slova" Tončija Petrasova Marasa, "Tko me što pita od jabuka" Zvonimira Baloga i Zborniku radova o Miroslavu Krleži.

Dani Antuna Šoljana završavaju koncertom legende hrvatskog pjesništva Arsena Dedića, kojeg će za klavirom pratiti, također poznati glazbenik i sin Matija. Valja istaknuti i da je Arsen Dedić uglazbio mnoge Ujevićeve stihove, među kojima i nezaboravni "Odlazak". Koncert Dedić&Dedić održat će se u kazalištu "Antun Šoljan" s početkom u 20 sati. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter