Poropat: Građani Rovinja zaslužuju promjene

Bruna Poropata podržao je i Damir Kajin (A. POKRAJAC)
Bruna Poropata podržao je i Damir Kajin (A. POKRAJAC)

- Od 2001., kada je kormilo preuzeo gradonačelnik Giovanni Sponza Rovinju je u silaznom trendu. Te je godine bilo 400, a sada je 1.150 nazaposlenih. Proračun je sa 170 pao na 117 milijuna kuna.

Ipak, najgore je što vlast pretjeranom administracijom ne otvara veće mogućnosti građanima, pa su neiskorišteni i ljudski i prostorni potencijali, istaknuo je na konferenciji nezavisni kandidat za gradonačelnika Rovinja Bruno Poropat.

Podsjetio je da Rovinj ima velike mogućnosti u razvoju poljoprivrede i njene valorizacije kroz turizam, ali Grad gotovo da ne stimulira njen razvoj, ali zato daje velike novce za sport i kulturu bez kontrole trošenja.

- Teško se dobivaju dozvole za gradnju poljoprivrednih gospodarskih objekata, a još je gore ostalim poduzetnicima jer ni nakon dva desetljeća nije profunkcionirala gospodarska zona. U tom segmentu gradska uprava loše funkcionira, pa rovinjski poduzetnici ne mogu biti konkurentni, što se vidi po stalnom smanjivanju proračuna.

Poropat je nabrojao preskupe gradske investicije, posebno sportske zone na Valbruni do Gimnazije, koja je sa početnih 75 narasla na 100 milijuna kuna. Koliko je to prekoračenje ilustrirao je primjerom da se dvorana na livadi, a ne ukopana, mogla izgraditi za 14 milijuna kuna.

- I u krizi Grad se naprosto razbacuje novcem. Ima na plaći dva dogradonačelnika i plaća šest savjetnika gradonačelnika, čemu se usprotivila državna revizija. I pored toga što ima pravnike sa ovlaštenjem zastupanja, plaća skupe usluge velikog broja odvjetnika i često gubi sporove, kao što je to sa našom nezavisnom listom, kojoj zbog neplaćanja naknada Grad mora na kraju sa kamatama isplatiti 1,7 milijuna kuna, istaknuo je Poropat.

Za zaključak rekao je da građani Rovinja zaslužuju promjene, novu demokraciju i mogućnost participiranja u vlasti. Naglasio je da nema većeg grada koji nema mjesne odbore, a Grad Rovinj godinama ignorira statusnu odredbu o njihovom osnivanju, sve u cilju da bi njegovi čelnici vladali putem lojalnih povjerenika. Uz kandidate sa njegove liste Poropatu su došli dati podršku Damir Kajin, Branko Ružić, Bruno Langer i Damir Radnić. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter