Poremećaji prehrane kod mladića prolaze nezamijećeno

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poremećaji prehrane kod mladih muškaraca mogu proći nezamijećeno, jer je uvriježeno vjerovanje da od toga pate samo djevojke, upozoravaju znanstvenici koje prenosi BBC.

Takva se dijagnoza ne postavlja kod mladića i stoga se i ne liječe od anoreksije i drugih poremećaja prehrane unatoč tomu što su četvrtina osoba s poremećajima prehrane upravo muškog spola, pokazuje britansko istraživanje.

Po zaključku znanstvenika u radu objavljenom u časopisu British Medical Journal Open, teret pravodobne dijagnoze je na primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Znanstvenici sa sveučilišta u Oxfordu i Glasgowu intervjuirali su 39 mladih osoba u dobi od 16 do 25 godina, među kojima je bilo i deset muškaraca, o njihovim iskustvima s dijagnostikom, liječenjem i potporom koju dobivaju osobe koje pate od poremećaja prehrane.

Utvrdili su da kod mladića s poremećajima prehrane takva dijagnoza nije postavljena, nisu liječeni i nisu bili obuhvaćeni istraživanjima. To je dijelom i zbog toga što muškarci ne znaju prepoznati vlastite simptome unatoč tomu što primjerice povraćaju, ne jedu danima ili opsesivno broje kalorije.

"Rezultati našeg istraživanja pokazuju da muškarci imaju posebne probleme u prepoznavanju vlastitog poremećaja prehrane i zbog toga što se o poremećaju prehrane govori kao o ženskom problemu", kažu voditeljice istraživanja Ulla Raisanen i Kate Hunt.

Poremećaji prehrane uključuju anoreksiju, bulimiju i prejedanje. Procjenjuje se da je godišnji trošak liječenja tih poremećaja u Britaniji dosegnuo 85 milijuna eura. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter