Ponterosso: Kada je šoping bio prava avantura

(D.ŠTIFANIĆ)
(D.ŠTIFANIĆ)

"Nekada nismo tu imali doslovno ništa. Za svaku nama itekako bitnu sitnicu morali smo ići do Trsta. Sada imamo bezbroj šoping centara na sve strane, no tada je, unatoč teškim vremenima, bilo ljepše, vladalo je zajedništvo, ljudi su se više družili, pomagali, a ti odlasci do Trsta bili su prava avantura".

Tako je jedna posjetiteljica komentirala izložbu "Ponterosso/Memorie", otvorenu u subotu navečer pred brojnom publikom u galeriji Makina, čiji je cilj potaknuti sjećanja na shopping Jugoslavena koji je svoj vrhunac doživio 1978. godine na trgovima Trsta.

Izložba, čiju su autori Massimiliano Schiozzi, Wendy D'Ercole i Nuša Hauser pomoću fotografija, videoprizora, dokumenata i različitog drugog materijala iz toga vremena, iz arhiva i privatnih kolekcija, dočarava dio kolektivne prošlosti koju je prošla gotovo svaka obitelj iz ovih područja, odnosno iz regije u širem smislu.

Fotografije su kod brojnih posjetitelja izazvale emocije, pa i tračak nostalgije za nekim vremenima koja su, istina, zbog brojnih činjenica bila teška, ali i ti šoping-pohodi, koliko god bili ponekad naporni, imali su neku specifičnost, neki čar.

Kako su rekli autori izložbe "sedamdesetih godina centar Trsta, a posebice štandovi na Trgu Ponterosso, postaju meta kupcima iz Jugoslavije koji svake subote i produženi vikend na Dan Republike, 29. studenog, preplavljuju ulice automobilima, vrećicama i paketima najrazličitijih proizvoda - od prehrambenih, odjevnih preko elektromaterijala, autodijelova, pa sve do igračaka za djecu. Generacije su kupovale u Trstu svečanu odjeću, onu za posebne prilike i/ili materijale za vjenčanice, kakav predmet više ili manje zlatan".

I zaista, razgledavajući fotografije, brojni su se posjetitelji prisjetili nekog specifičnog šopinga, nezgodnog djelatnika s granice, fićeka koji nije htio paliti niti od treće, otečenih nogu od silnoga pješačenja – ali sve to s osmijehom na licu.

- Veliko bogatstvo izgrađeno tih zlatnih godina šopinga u Trstu podcijenjeno je. Danas nam od prodaje traperica, predmeta želja onog vremena koji su se prodavali u gomilama, ili kave "ispod pulta" po 100 kilograma, ostaju tek pokoji natpis nad nekoć prepunim robnim kućama, poneka fotografija i mnoga sjećanja. Cizerouno je započeo sakupljati ta sjećanja izložbom koja se dogodila u listopadu 2013. godine u Trstu. Sada se, s ovim pulskim izdanjem, Ponterosso/Memorie obogaćuje novim prizorima, predstavljenim javnosti prvi put, veli Schiozzi.

Autori izložbe pozvali su posjetitelje i sve one koji čuvaju predmete, fotografije i sjećanja da ostave svjedočanstva s tih šoping iskustava.

Wendy D'Ercole kazala je da bi bilo lijepo i kada bi netko donio fotografiju s vjenčanja ili kakve druge svečanosti gdje se vidi haljina kupljena u nekoj od tršćanskih trgovina, jer ti šoping izleti nisu bili samo usredotočeni na Ponterosso, već i na brojne trgovina diljem grada, a među brojnima navedimo primjerice i popularnu Godinu.

Izložbu su otvorile Lidija Nikočević, ravnateljica Etnografskog muzeja Istre i jedna od autorica, Wendy D'Ercole, inače po struci povjesničarka umjetnosti, ističući važnost toga projekta i za mlade generacije, koje su o tim šoping izletima informirane samo putem priča starijih članova obitelji, tako da to ima i svojevrsnu didaktičku funkciju. Tijekom otvorenja, rečeno je i da bi bilo lijepo na samim granicama otvoriti jedan muzej sjećanja na te nerijetko i mučne prelaske.

Izložba je upriličena u organizaciji Udruge u kulturi Cizerouno i u suradnji s Centrom za nematerijalnu kulturu Istre Etnografskog muzeja Istre i Galerijom Makina, i moći će se pogledati sve do 11. studenog od ponedjeljka do subote od 11 do 14 sati.(Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter