Poluotok ove godine neće žeđati

U Butonigi je trenutno osam milijuna kubika vode više nego u isto vrijeme lani (Milivoj MIJOŠEK)
U Butonigi je trenutno osam milijuna kubika vode više nego u isto vrijeme lani (Milivoj MIJOŠEK)

Protekli mjeseci bili su više nego izdašni kada je o padalinama riječ; obilne kiše u protekla dva mjeseca napunile su akumulaciju Butoniga. Dobra je to vijest uoči turističke sezone već i stoga što je osnovna namjena akumulacije premostiti ljetnu špicu, kada je potrošnja na nekim priobalnim područjima čak sedam puta veća nego zimi.

Vodostaj Butonige trenutno je na koti od 39,92 metra nad morem. Hrvatske vode čak su u sedam navrata morale ispuštati vodu iz jezera. Uslijed povoljnih hidroloških prilika u Butonigu su dotjecale tako velike količine da bi bez ispuštanja ugrozile stabilnost brane i dovele do stvaranja vodnog vala.

- Prema trenutnim količinama vode koje su na raspolaganju, može se sa sigurnošću utvrditi da ove godine neće biti problema s vodoopskrbom u Istri, izjavila je direktorica Istarskog vodovoda Buzet Laura Šuperina.

Poučen prošlogodišnjim ekstremnim sušama, Istarski vodovod je, ne očekujući tako dobre hidrološke prilike, još lani uz podršku Hrvatskih voda započeo projekt sigurne vodoopskrbe. Izvor Bulaž, odnosno njegovo povezivanje s Postrojenjem za kondicioniranje vode Butoniga, značajno je prošlog ljeta utjecao na stabilnost vodoopskrbe u Istri.

Dok su lani zbog nepovoljnih hidroloških prilika i dugotrajne suše svi izvori bili desetkovani, ove je godine situacija dijametralno suprotna. Podzemlje se ispunilo vodom, iako nisu oboreni oborinski rekordi, kao što je to slučaj na susjednom riječkom području, u unutrašnjoj Istri pale su više nego obilne kiše. Samo je na mjernoj stanici Butoniga u prva tri mjeseca palo 315 litara vode po metru četvornom. Iako su, kažu u Istarskom vodovodu, to najsušniji mjeseci kada se mjesečni prosjek kreće oko 55 litara po metru četvornom, ove godine on iznosi čak 105 litara po metru četvornom i gotovo je dvostruko veći.

Svjetski dan voda

Istarski vodovod Buzet danas obilježava Svjetski dan voda. Od 9 do 15 sati otvara širom svoja vrata, a posjetitelje će u stručni obilazak izvorišta Sv. Ivan i Gradole te Postrojenja za kondicioniranje vode Butoniga provesti stručno osoblje. Ž

U 12 sati u poslovnoj zgradi Postrojenja za kondicioniranje vode Butoniga održat će se stručna predavanja na temu "Akumulacija Butoniga u funkciji vodoopskrbe". (G. ČALIĆ ŠVERKO, Snimio M. MIJOŠEK)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter