Poljska: Htio aktivirati 4 t eksploziva u parlamentu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poljske su vlasti priopćile u utorak da su uhitile radikalnog nacionalista koji je planirao napad eksplozivom na parlament. Bio je usto povezan s norveškim desničarskim ekstremistom Andersom Breivikom koji je ubio 77 ljudi u Norveškoj prošle godine.

Zavjera u cilju napada na parlament, u vrijeme dok su tamo predsjednik i premijer, prva je takve vrste otkako je pao komunizam u Poljskoj prije više od 20 godina. Vjerojatno će zbog toga doći pod povećalo radikalne desničarske skupine koje se žestoko protive liberalnoj vladi.

"Ta je osoba planirala aktivirati četiri tone eksploziva, skrivenog u automobilu", rekao je novinarima državni tužitelj Mariusz Krason koji vodi istragu.

Eksploziv je trebao biti aktiviran na sjednici parlamenta na kojoj su trebali sudjelovati predsjednik Bronislaw Komorowski i premijer Donald Tusk, najvjerojatnije u prigodi glasovanja o državnom proračunu.

Kako navodi tužiteljstvo, organizator napada, 45-godišnji profesor na poljoprivrednom fakultetu u Krakovu, stručnjak za eksploziv, nije povezan ni s jednom političkom ili terorističkom skupinom. Uhićen je 9. studenog i smješten u pritvor na tri mjeseca.

Rekao je da je djelovao iz ksenofobnih, nacionalističkih i antisemitskih pobuda. Po njegovim riječima, "vlast u Poljskoj obnašaju stranci a ne pravi Poljaci", rekao je tužitelj Krason te dodao da je osumnjičeni planirao kopirati metode napada norveškog masovnog ubojice Andersa Breivika.

Tijekom pretresa više prostorija diljem zemlje agenti obavještajne službe zaplijenili su različite vrste eksploziva, detonatora i sustava za daljinsko upravljanje te oružja i streljiva, vojnih kaciga, neprobojnih prsluka, krivotvorenih registracijskih pločica i prometnih dozvola.

Kako je rekao Krason, muškarac je oružje kupovao u jednoj trgovini u Varšavi, ali i u Belgiji. Tužiteljstvo je novinarima pokazalo snimke eksplozija na više pustih terena koje je načinio 45-godišnjak, planer atentata kakav dosad nije zabilježen u Poljskoj. "Opasnost je bila stvarna", istaknuo je Artur Wrona, glavni državni tužitelj u Krakovu.

Muškarcu prijeti kazna od pet godina zatvora. "On nije skrivao svoju fasciniranost Breivikom. To ne bi trebalo ignorirati", rekao je premijer Tusk na konferenciji za novinare. "Ovo bi trebalo biti upozorenje i dobra lekcija Poljskoj za budućnost", kazao je.

Tusk je rekao da su istražitelji otkrili povezanost s Breivikom: Norvežanin je kupio dijelove za bombu u Poljskoj, a analiza njegovih kontakata pomogla je poljskim obavještajcima da dođu do osumnjičenog. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter