Pokolj u SAD-u: Konfuzija oko identiteta napadača

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Policija je identificirala počinitelja masakra u osnovnoj školi u Connecticutu, ali je odbila novinarima otkriti njegov identitet.

Televizijske postaje najprije su javile da je počinitelj 24-godišnji Ryan Lanza. Međutim, kasnije su povukle tu informaciju te rekle da je počinitelj, koji je također pronađen mrtav u školi, bio zapravo Adam Lanza (20), brat Ryana Lanze.

Mreža CBS snimila je uhićenje Ryana Lanze kojega je policija privela na ispitivanje.

Dvadeset i šest osoba među kojima dvadesetero djece ubijeno je u petak u školi u Connecticutu što je jedan od najtežih pokolja ikad počinjenih u nekoj školskoj ustanovi u Sjedinjenim Državama.
 

Nevjerica i zgroženost EU-a nakon pokolja u SAD-u

Europska unija izrazila je u petak navečer nevjericu i zgroženost nakon pucnjave u kojoj je ubijeno 28 osoba, većinom djece, u Sjedinjenim Državama.

"S nevjericom sam primila vijest o današnjoj tragičnoj pucnjavi u školi u Connecticutu", rekla je visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku Catherine Ashton u priopćenju. "U ovom teškom času u mislima sam sa žrtvama, njihovim obiteljima i američkim narodom", dodala je.

"Duboko sam potresen i užasnut zbog tragičnog pokolja u Connecticutu", ističe se u priopćenju predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa, u kojemu se kaže da su "uništeni mladi životi, nositelji nade".

"Uime Europske komisije i u moje osobno ime izražavam iskrenu sućut obiteljima žrtava ove strašne nesreće", dodao je.

Obama pozvao na djelotvorne akcije nakon pokolja u Connecticutu

Američki predsjednik Barack Obama, duboko potresen, pozvao je u petak da se provedu "djelotvorne akcije" kako bi se ubuduće spriječili pokolji poput ovog u školi u Connecticutu u kojemu je život izgubilo 28 osoba, među kojima većina djece.

"Većina onih koji su danas izgubili život jesu djeca, prekrasni mališani od pet do deset godina", rekao je Obama koji je dodao da mu je "srce slomljeno", brišući suze nakon duge stanke tijekom koje je očito pokušavao svladati svoje osjećaje.

"Pretrpjeli smo previše tragedija", poput ove u školi u Newtownu, kazao je, pošto je policija izvijestila o 28 ubijenih, među kojima 20 djece.

Neposredno prije nastupa u dvorani za novinare u Bijeloj kući, Obama je potpisao dekret kojim određuje da se u počast žrtvama ovog pokolja na svim javnim ustanovama zastave spuste na pola koplja tijekom četiri dana. (Hina/AFP)

 


Podijeli: Facebook Twiter