Podmireni stari dugovi pulske bolnice

Podmireni stari dugovi pulske bolnice, ali mjesečni limit 856.000 kuna manji (S. DRECHSLER/Novi list)
Podmireni stari dugovi pulske bolnice, ali mjesečni limit 856.000 kuna manji (S. DRECHSLER/Novi list)

Ministar zdravlja Rajko Ostojić objavio je neki dan da je iz državnog proračuna uplaćeno milijardu i 160 milijuna kuna za sanaciju dugova zdravstvenih ustanova čiji su osnivači županije. Nakon kliničkih bolničkih centara, ovo je drugi i završni sanacijski paket u kojem je i pulska Opća bolnica, između 25 bolničkih ustanova i domova zdravlja u Hrvatskoj koji su uključeni u sanaciju.

Pulska bolnica, podsjetimo, krenula je početkom prošle godine u sanacijski postupak s dugom od oko 170 milijuna kuna, koji je od tada samo rastao, prvo dugo iščekujući odluku Vlade o imenovanju sanacijskih upravitelja, a potom i sanaciju dugova. U Ravnateljstvu bolnice upitali smo koliki je dug država točno podmirila i kada.

- Za obaveze prema veledrogerijama za isporučene lijekove i potrošni medicinski materijal potpisani su ugovori o ustupanju potraživanja, tzv. cesije, te je HZZO temeljem tih ugovora direktno platio dobavljačima.

Prema informacijama, plaćanja su izvršena 2. svibnja, ali još nemamo povratnu informaciju koji je iznos i koji su dobavljači podmireni. Koliko sada znamo, najprije će se podmiriti dugovanja za potrošni medicinski materijal i lijekove, što za pulsku bolnicu iznosi nešto više od 136 milijuna kuna, a potom i druga dugovanja prema preostalim dobavljačima, kaže zamjenik sanacijske upraviteljice bolnice dr. Ivica Fedel radi podmirenja obveza prema dobavljačima lijekova i medicinskog potrošnog materijala.

Što se tiče kredita od 71 milijun kuna, koji je pulska Opća bolnica 2006. godine podignula u OTP banci upravo radi podmirivanja dugova prema veledrogerijama, dr. Fedel kaže da redovito servisiraju te obveze koje dospijevaju kvartalno, i to iz decentraliziranih sredstava koje bolnici stižu preko Županije. Preostalo je još 32 milijuna kuna kredita, što bi u kvartalnim ratama trebali otplatiti do srpnja 2017.

U Ravnateljstvu nam nisu odgovorili na pitanje koliko se novog duga nakupilo nakon početka državne sanacije. Međutim, zna se da se gubitci stalno gomilaju, unatoč mnogim poduzetim uštedama, budući da konstantno opadaju mjesečni iznosi koje HZZO prosljeđuje iz novca prikupljenog na ime obveznog zdravstvenog osiguranja. Taj limit jedva da pokriva plaće zaposlenika pulske bolnice - za svibanj i lipanj iznosi nešto iznad 13,4 milijuna kuna, u odnosu na 14,3 milijuna u prva četiri mjeseca ove godine. Dakle, mjesečno je bolnica u manjku čak 856 tisuća kuna! (D. PALIBRK)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.
 


Podijeli: Facebook Twiter